Filmen Fucking Åmål hyllades av kritiker och blev en enorm succé både efter premiären 1998. En person som befann sig på premiären i Västerås var trettonåriga Marie. Marie, idag  38, såg då filmen med sin pojkvän. Han var jättekär i Marie, men allt Marie ville var att hångla med tjejer och Fucking Åmål blev en ögonöppnare för henne. När hon såg Agnes och Elin på vita duken insåg hon att hon också var som Agnes. Hon ville ha sin Elin, i detta fall en äldre tjej i skolan som hon var hemligt kär i.
– Jag blev alltid hemligt kär i snygga tjejer och dagdrömde om att vi blev ihop och skulle leva lyckligt tillsammans resten av våra liv, berättar Marie för QX.

Kort efter att hon sett filmen dumpade Marie sin kille, och ett år efter att Fucking Åmål haft premiär kom hon ut. Utan filmen är hon tveksam till om hon hade vågat vara den hon är idag.
– Kanske hade det tagit längre tid för mig att komma ut om jag inte hade sett filmen, säger Marie.

Alexandra Dahlström, som spelar Elin, tycker att det är helt fantastiskt att filmen fortsätter leva vidare.
– Filmen fortsätter att ha ett liv idag för att den är lite som en ideologi med ett viktigt budskap och det budskapet drar till sig människor. Den ger mod och den har gett mig mod.

Publiken har upplevt en stark emotionell koppling till filmen och många som vuxit upp med den ser den som en betydande del av sina liv. Alexandra Dahlström, reflekterar över denna unika anknytning.
– Fans tror att jag är en klasskompis från högstadiet när de ser mig, men egentligen är jag en del av människors minnen från åren de växte upp och formades, säger Alexandra Dahlström och säger att det är mycket fint hur filmen har blivit en viktig del av många identitet och uppväxt.

Alexandra har själv samlat på sig en hel del minnen genom åren från sina möten med Fucking Åmål-fans. Hon är inte helt ovan med att folk berättar att det är tack vare filmen som de tagit sig modet att komma ut. En gång mötte hon en 40-årig kvinna på ett barnkalas. Kvinnan berättade att filmen var anledningen till att hon vågade komma ut som homosexuell tidigt på 2000-talet i Värmland. En annan gång var det en scentekniker som föll ner på knä framför Alexandra för att tackade henne. Hon sa, ”Du har gjort så mycket för mig”.
– Jag blir jätteglad att jag förknippas med något så positivt som min roll Elin, säger Alexandra Dahlström.

Alexandra har alltid litat på sin magkänsla när det gäller filmer och har alltid fått en speciell känsla för de som gått väldigt bra. Samma positiva känsla höll i sig under inspelningen av Fucking Åmål.
– Jag kände att vi gjorde något viktigt och stämningen på setet var speciellt. Vi hade så kul att jag var övertygad om att det skulle synas i filmen, säger Alexandra Dahlström.

Det som hon tog med sig mest från inspelningen var inte en specifik scen. Istället var det de tokiga idéerna och dumma påhitten teamet pysslade med under dagarna. Saker som att hon åt tårta till frukost i en veckas tid för att de firade Rebecka Liljebergs födelsedag eller som när hon som 14-åring utmanades att köpa cigaretter för att se om hon skulle bli leggad.
– Vi gjorde så dumma grejer, men det var de grejerna som gjorde att allt kändes så magiskt för att vi hade det så kul, säger Alexandra Dahlström.

Saga, 16 år, satt sent en kväll i sitt flickrum som tolvåring och scrollade på Ipaden.
Snacket om Fucking Åmål hade gått i skolan och hon ville se den. Hon såg klart filmen, men till en början gillade hon den inte alls. Detta trots att filmen visade att det var okej att vara lesbisk, något hon länge hade försökt förtrycka hos sig själv. Under hela Sagas uppväxt hade hon nämligen känt sig annorlunda och trodde länge hon att det var något fel på henne. Tjejerna snackade om snygga hockeykillar och Saga låtsades att hålla med. När kompisarna undrade vilken kändis hon crushade på blev det alltid den trendigaste killen i tidningarna trots att hon knappt visste vem det var.
Senare fick Fucking Åmål sin revansch för Saga, för när hon ett par år senare satte på filmen igen såg hon den med öppnare ögon.
– Första gången var jag inte redo. Andra gången gav den mig en helt annan bild. Jag insåg att det kanske inte var så farligt att gilla tjejer. Elin och Agnes visade att jag kunde vara stolt över mig själv. Alla borde få se Fucking Åmål en gång i sitt liv, säger Saga.

Alexandra Dahlström tycker att det är fint att se hur filmen fortsätter att nå över generationsgränserna.
– Jag har kompisar som är föräldrar och som tror att deras barn inte är straighta. De berättar att det har betytt jättemycket för dem att de har kunnat visa Fucking Åmål för barnen, säger Alexandra Dahlström.

Exakt det gjorde Los pappa. När Lo var 14 år frågade Los pappa om hen ville se Fucking Åmål tillsammans. Han hade sina aningar om att hans barn var queer och ville visa sitt stöd.  “Det är en mycket viktig film” sa han och tryckte på play-knappen. Och det stämde. Lo satt som fastklistrad och tyckte filmen var oerhört häftig.
– Vid den tiden visste jag nog att jag inte var straight, men jag hade inte riktigt hittat rätt ännu. Däremot visste att jag gillade tjejer, så det var extremt viktigt att jag fick se lesbisk represenation på film. Jag har uppskattat att den var en del av min uppväxt, säger Lo.

Det finns flera minnesvärda scener som fångar fans av Fucking Åmål. För Lo var det särskilt slutscenen på skolans toalett. Elin och Agnes hade stängt in sig, och klasskompisarna bankade på dörren för att ta reda på vilken kille Elin gömde sig med. När toadörren öppnades var det Elin och Agnes som kom ut hand i hand, och Elin utbrister,:”Tada, här är jag och här är min nya tjej, skulle ni kunna flytta på er, vi ska gå och knulla”.
– Jag tyckte det var otroligt modig. Det visar att de inte skäms för vilka det var, säger Lo.

38-årige Maries favoritscen är när pappan berättade för Agnes att de som var lyckade när han var 16 år inte var det på klassåterträffen när han var äldre. Pappan berättade att Agnes var lik honom på många sätt: Han hade inte så mycket kompisar, men det gick ganska bra för honom ändå.
Men Agnes ville hellre vara glad nu som 16-åring.
– Exakt så kände jag med. Jag ville vara glad, lycklig och få besvarad kärlek av den jag var kär i. Jag ville inte vänta, säger Maria som idag är öppet lesbisk. Mycket tack vare Fucking Åmål.