Många känner till Dag Hammarskjöld som FN:s generalsekreterare under 1950-talet, mannen som ihärdigt kämpade för fred i Afrika fram till sin död. Desto mindre är känt om vem han var privat.
Den nya svenska storfilmen Hammarskjöld, med premiär på juldagen, lutar sig mot teorin om att Dag Hammarskjöld levde sitt liv i garderoben.
Mikael Persbrandt porträtterar nationalhjälten och vid sidan av det politiska spelet som hans arbete består av finns en diskret kärlekshistoria som låter publiken se en annan sida av Dag.
När barndomsvännen Peter (spelad av danske Thure Lindhardt, känd från Bron) dyker upp i hans liv efter många år väcks en del förtryckta känslor till liv. Filmens Hammarskjöld, mån om sitt rykte och en workaholic av rang, tvekar inför att släppa in Peter. Samtidigt börjar han se framåt mot ett liv efter FN, och kanske ett slut på den eviga ensamheten?
– Peter Levin är en kombination av olika människor i Hammarsköljds liv – en vän från hans yngre år och en amerikansk författare bland annat. Det var viktigt att ha med en karaktär som inte var verklig, så att man kunde ställa frågor till Hammarskjöld och utforska honom på ett annat sätt, har Lindhardt tidigare sagt till MovieZine.
I samma intervju berättade Persbrandt om utmaningen med att tackla en komplex karaktär:
– Det är ett stort köttben att få som skådespelare. Jag ville hitta något bortom den gängse bilden av honom som statsman och geni. Jag ville hitta ensamheten, sorgen och mörkret i de stunderna han inte var on stage.
Filmens hbtq-story har hållits hemlig på förhand men blev nu offentlig först efter tisdagskvällens galapremiär.
Visst har det ryktats om Hammarskjölds homosexualitet under hans livstid, men mycket avfärdades som ett försök att smutskasta honom. Det verkar som att filmskaparen Per Fly (som gjorde biografin om Monica Zetterlund år 2013) tar sig lite kreativa friheter – det kan bli intressant att se hur det tas emot av publik och kritiker i vinter.
Uppdaterad 2023-12-21