Artisten Tomas Rimeika har gjort en låt till hemstaden Säffle Pride som heter Våga (på nytt). Musikvideon är inspelad i den lilla värmländska staden och medverkar gör även Säffle Pride-grundaren Luz Enith Martinez och dansarna Tuva Li-Lans och Hjördis Takman.
Tomas har varit med och arrangerat Säffle Pride två gånger och varit konferencier en gång.
– Jag älskar Pride och allt det står för: Rätten att älska vem en vill, att få vara sig själv, att möta världen med glädje, kärlek och stolthet. Sen är det också fantastiskt att det sker i min lilla värmländska hemstad, att kärleken tar över stan, att se ett tåg utan slut längs med Strömbron och upp över Kvarnbacken.
Tomas ser sig själv som en ”allierad” till HBTQ+communityt och vill använda sin privilegierade position som vit man, cis, hetero och medelklass och bidra till Pride. Han har varit med på ett hörn på alla Säffle Pride sedan starten 2015 och spelat live både under Säffle Pride och Wermland Pride, och nu snart också Sala Pride.

– Pride känns extra viktigt i dessa tider när vi har vidriga påståenden om Pride från politiker och att vi också ser en tillbakagång i många länder.  Jag tror att Pride är viktigt för att det skapar en styrka och gemenskap i en värld där dessa saker inte är självklara, men också en plats där en kan vara sig själv och känna samhörighet utan att bli dömd. Som allierad vill jag bidra och stötta den kampen.

Tomas menar att vi behöver samla glädje, hopp, stolthet och kärlek och sprida det till varandra och till andra. – Jag tror att hoppet vinner över rädslan, bara vi kommer ihåg att stötta varandra och visa kärlek. Efter Säffle Pride förra året, när vi plockade ihop i Kanalparken, var det några som skrek ”Bögjävlar”, vi svarade ”Kärlek åt alla”. Vi måste hitta styrka i varandra och höja blicken. ”When they go low, we go high” som Michelle Obama säger. Som allierad känns det viktigt att stå upp för mina vänner och medmänniskor.