Frida Selander, är 41-åringen från Umeå som släppte sin första skiva 2001. I höstas började hon turnera med sin senaste föreställning Det börjar i dig. Selander säger själv att det här är det bästa hon har gjort hittills och det verkar som att recensenterna håller med.  Gunnar Wiklund hyllar Selanders uppträdande i Värmlands Folkblad och skriver bland annat: “I åttio minuter finns hon på golvet framför Studions läktare och hon håller oss fängslade hela tiden”.

Den 4 maj släpps alltså hennes 11:e album med musik från föreställningen. Skivans tema beskrivs som “uppbrott från en relation, insikterna som kom i krisen, arbetet med att lära känna mig själv bättre, och hur livet öppnade upp genom det arbetet”. Inspirationen kom från uppbrottet med hennes dåvarande flickvän och även om ”break up-musik” kanske är något av det vanligaste i musikbranschen, berättar Selander att hon har tagit en annan väg i låtskrivandet.

–  Jag berättar nästan inget om relationen som var, i stället beskriver jag uppbrottet som en katalysator till något större. Att inse saker i sig själv som man behöver jobba med. Vad som händer när man gör det. Att gå igenom hjärtesorg kan också visa sig vara något positivt, något som utvecklar en. Och det kanske inte så många break-up-låtar brukar prata om.

Hon fortsätter:
– Jag behöver jobba med mig själv för att bli en bättre människa, för att kunna skriva, möta världen och människor på ett mer öppet sätt. “Vad är det i mig själv som jag vill förändra, och hur kan jag göra det?”.

Många kan nog känna igen sig i temat och texten, Selander tycker att musiken är snäppet mer relaterbar än tidigare projekt hon gjort. I låtarna nämns inte några pronomen, det enda som används är jag, du och vi, vilket Selander säger kanske gör att fler kan känna igen och ta till sig av låtarna.

– Det kändes självklart att öppna upp mig på ett annat sätt än vad jag har gjort tidigare i livet och konsten. Jag känner att jag inte har dolt något, jag har inte varit rädd och det har inte känts otäckt. Men det har inte heller varit lätt, jag har hela tiden tvingats studsa tillbaka till mig själv. Försöka lita på att mina erfarenheter och upplevelser också kan vara intressanta för andra. Efter föreställningarna har jag mött folk med blanka ögon, som blivit väldigt berörda. Det känns meningsfullt, säger Selander.

Musiken innehåller många ljud från miljön runt hennes hem, en droppande kran, rasslande bestick och en bäck. Såklart används även instrument som gitarr, slagverk, synt och hennes egen röst. Inspirationen till musiken har också kommit från bland annat latinamerikanska rytmer. Selander berättar att inspelningsprocessen, där hon arbetade med producenten Oskar Sandlund, är den roligaste hon varit med om.

– Den var väldigt lekfull och närvarande. Ljud finns överallt. Genom att vara här och nu så kommer man närmare sig själv och man blir mer uppmärksam på vad som finns runt en, berättar Selander.

Varför borde personer lyssna på albumet?
– Jag delar med mig av den inre resa som jag gjort, vilket kan vara givande, speciellt om man är en sökare eller om man är på en plats där man funderar mycket över existentiella frågor. Jag tror att musiken kan ge hopp och ljus, och att den kan inspirera folk att titta inåt, avslutar Selander.

Selander kommer att åka runt i Sverige på turné med hennes föreställning hela året och hoppas få in ett uppträdande i bland annat Stockholm. Under tiden samlar hon som vanligt inspiration och material till “nya berättelser” som vi förhoppningsvis också kommer få ta del av.