Det är få duos som har en lika gedigen hits-ryggsäck. Med låtar som Alive, Do Your Want Me, Let Me Love You, Dangerous, Wanna Be With Me och Wonder Where You Are har Da Buzz med Annika Thörnquist och Per Lidén levererat hits för dansgolven sedan tidigt 2000-tal. Nu är de singelaktuella med I Can´t Help Falling For Your Love och spelar dessutom med überpopulära festivalen Vi som älskar 90-talet i sommar.

Jag gillar verkligen nya ”I Can´t Help Falling For Your Love”, hur föddes den?
Per: Åh vad kul! Tack! Vi ville att det skulle vara en melodi man kan sjunga med i och den kom bara plötsligt med hjälp av en akustisk gitarr. Det var lite så vi jobbade i starten. Det blir en annan nerv och känsla när en låt skapas så.
Annika: Poletten trillade liksom bara ner och vi kände: Detta är Da Buzz! Och med produktionen blev det köttigare.

Ni är egentligen inte 90-tal om vi ska vara ärliga men har fått komma med på Vi som älskar 90-talet ändå…?
Annika: Den heter ju ”& det bästa av 2000-talet”. Dom döpte nog om det för oss (skrattar). Det är nästan som en Pridefestival, med samma energi och glädje. Vi älskar att uppträda där.

Vad kommer ni köra?
Per: Vi kör mycket av det vi brukar, men försöker twista till det med soundet och utveckla, så det inte blir så förutsägbart.
Annika: Vår spaning är att folk är så sångglada nu för tiden, de vill sjunga med. Så vi har tagit med fler allsångspartier för det är underbart att höra en massiv kör framför sig. Det blir som en enda stor allsångskväll.

Vilka låtar måste ni köra?
Per: Wonder Where You Are, Alive, Do You Want Me, Dangerous, Let Me Love You… är nog dom vi måste köra. Men vi tröttnar inte när publiken ger oss energi. Det blir så kul när Alive kommer igång för trots att man kört den över tusen gånger hittar man glädjen direkt.
Annika: Det är också kul att en publik, 20-åringar som inte ens var födda när låtarna kom, lärt sig våra låtar. Jag tror det finns ett sug för den typen av musik eftersom de är enkelt och okomplicerade.

Hur håller ni sams efter alla dessa år?
Per: Vi är så lugna och förstår varann. Vi har ju hållit på 25 år och faktiskt inte bråkat en enda gång. Vi lyssnar på varann och visar respekt.
Annika: Vi har rest i hela världen och svetsats ihop av det. Antingen blir man tightare eller så glider man isär av att umgås så mycket och vi har blivit tightare.

Ni var med i Mello med Stop! Look! Listen!, varför blev det inte fler gånger, er musik är ju som gjord för det forumet?
Per: Vi har inte riktigt sökt oss dit, vi var upptagna av annat. Men visst, rent musikaliskt passar vår uptempo i det forumet. Men vi är inte så mediala…vi är mer ute på vägarna och lite mer ”lowkey”.
Annika: Ja, musiken är mer känd än vad vi är och det är rätt skönt. Vi är inte så intressanta (skrattar).

Samma år bevisade ni att trots att man slås ut i Melloså kan man hamna på topp: Alive kom samma höst och blevlistetta, och er största hit?
Per: Allt hände på en gång 2003, vi var i Japan, USA, Ryssland, i Big Brother-huset (skrattar)…. Vi hade så högt tempo och Melodifestivalen var bara nåt vi hoppade på och körde på…
Annika: Det är klart vi blev besvikna att slås ut men vi hade andra saker på G..
Per: Vi hade ju Alive klar och Mello kom liksom bara emellan. Stopp! Look! Listen! var också B-spår på Alive-singeln.

Du var med i Freebee Per, som hade en hit med Wings?
Per: Ja, det var 96-97, och sen hoppade vi alla av. Jag la det projektet bakom mig och satsade på Da Buzz. Jag tror managern försökte en gång efteråt, men det blev inget mer med det. Lustigt att du frågar om Freebee får vi lyssnade faktiskt på de låtarna häromveckan!
Annika: Vi lyssnade ju på Per i början av Da Buzz-tiden för han hade ju popstjärne-erfarenhet. Det kändes tryggt att Per hade gjort intervjuer och så.

Är det sant att Annika kan spräcka glas med sin röst?
Annika: Haha, jag har hört det ryktet, men nej det kan jag inte. Men jag sjunger väldigt starkt. I början av Da Buzz blev Per alltid glad i studion när mätaren visade rött. Då var det bra.

Hur många gig gör ni per år?
Per: Mellan 50-70 gissar jag på. Det är mycket under sommaren, främst juli, och så har man paus i september för att sen öka med jul-galorna.

Vilken av era låtar gillar ni bäst just nu?
Annika: Do You Want Me är en så otroligt bra poplåt. Jag blev uppringd av Max Martin för länge sen när han ville att jag skulle köra på en Britney-låt och då sa han att den var så fruktansvärt bra och att folk inte fattar det är obegripligt.
Per: Det var den första riktiga Da Buzz-låten så den betyder mycket och jag gillar den också fortfarande.

En stadsbuss i Karlstad är döpt efter er, är det den ultimata hembygdhyllningen?
Per: Folk fick skicka in förslag så den fick heta ”Da Buzz” och den rullar forftfarande i Karlstad.
Det var en stor ära.

Vilken akt vill ni helst se i Vi som älskar 90-talet?
Båda: Snap och Scooter.