Det vankas albumsläpp för läkaren, hiphop-artisten, musikskaparen och före detta lantisen Dafne Andas och nu är första singeln här. Låten Tomboy är ett stöddigt ”tack för kaffet” till tyckarna som Dafne nu totalt slutat lyssna till.

– Hösten 2021 vågade jag bli 100 procent JAG. Jag förstod att en kortklippt frisyr skulle placera mig i butchfacket igen så jag klippte det kortare än någonsin förut och insåg att det HÄR är jag. Så här ser jag ut, så här trivs jag. Jag har under så många år av mitt liv försökt leva upp till andras förväntningar och hösten 2021 slutade jag med det, tvärt.

Att placeras i butchfacket är inget nytt för Dafne. Själv ser hon sig som ”soft butch” och gillar att glida runt på skalan mellan feminint och maskulint kodade uttryck.

– Jag vill ha friheten att kunna göra det. Under flera perioder av mitt liv har jag blivit kallad för butch, tomboy och pojkflicka av andra och alltid haft svårt för det eftersom det alltid sagts som något avvikande och nedlåtande. Jag har alltid bara velat ”vara jag” men samhället har svårt för det som är flytande och vill gärna kategorisera, säger hon och fortsätter:

– I slutändan spelar det ingen roll vad andra vill kalla mig för, så länge jag är bekväm i mig själv. Låten ”Tomboy” handlar om att äga det och göra det till något eget.

Tomboy är första singeln på hennes kommande album Boye, som är en hyllning till förebilden Karin Boye. Och det blir hennes tredje album på tre år.

Är du Sveriges just nu mest produktiva rappare?

– Haha! Jag är ju en sån där människa som är blessed eller cursed med att fungera i perioder. Jag blir extremt produktiv under en period för att sedan krascha ner i något dvalliknande tillstånd (läs: depression) i några månader efteråt. Kruxet brukar snarare vara att inte rida den där energivågen hela vägen ut och istället försöka ha lite balans. Det kommer jag berätta mer om i kommande låtar.