Den australiensiska sångerskan, som avled efter en lång kamp mot bröstcancer fick första diagnosen 1992. Hon tog sig sedan igenom ett återfall 2013 för att sedan få diagnosen obotlig bröstcancer 2017. I måndags morse somnade hon in vid 73 års ålder på sin ranch i Kalifornien.

Olivia Newton-John stod tydligt upp för samkönade äktenskap och i en intervju från 2012 i samband med kampanjen för samkönade äktenskap i Australien konstaterade hon att ”ingen har rätt att döma eller förneka par som älskar varandra möjligheten att ingå äktenskap. Love is Love”.

Stjärnan, som för den stora massan främst är känd som Sandy i Grease, har även uppträtt i flertalet stora Pride-sammanhang. Från Mardi Gras i Sydney till Pride i New York, där hon uppträdde i samband med införandet av samkönade äktenskap blivit lagliga i staten.
– Luften var elektrisk, och det var så mycket spänning i luften från paren som närvarade, har hon sagt om kvällen.

Olivia Newton-John hade inget stort skådis-CV, men de filmer hon var med har gjort intryck i regnbågscommunityt. Främst Grease såklart, men även musikblingade rullskridskodiscon Xanadu mot Gene Kelly. Filmen var en flopp när den släpptes, men gaysen älskade den. Framförallt titellåten är en underbar discopärla signerad ELO:s Jeff Lynne.

Hon spelade lesbisk ex-intern i indieklassikern Sordid Lives mot bland annat Pantertanters Blanche, Rue McLanahan, men det var i viktiga AIDS-dramat It’s My Party, som hon visade att hon var en aktris som valde roller med omsorg.  Filmen, som kom ut 1996, var en av de första som skildrade hur ovärdigt AIDS-patienter behandlades.
It´s My Party låg artisten extra varmt om hjärtat då hon sett vad sjukdomen gjorde med de som drabbats. Hennes nära vän och frisör, Armando, som stylade hennes hår för ikoniska videon Physical, dog av AIDS-relaterade sjukdomar. Olivia var gravid runt den tiden och hennes läkare avrådde henne att hålla sig borta från Armando eftersom man visste så lite om sjukdomen då. Detta ångrade Olivia Newton-John bittert vilket hon berättade om i AIDS-dokumentären A New Light 1992. Hon fortsatte genom livet att stötta olika hiv/AIDS-relaterade projekt, och bland annat gick delar av vinsten för en barnbok hon medverkade i till just AIDS-forskning.

Fansen hyllar ONJ vid hennes stjärna på Walk of Fame i Hollywood efter hennes död.

Olivia var såklart också med i Eurovision Song Contest, där hon representerade Storbritannien i Brighton 1974. Hon kom fyra efter vinnande ABBA med sitt blåklädda chiffong-anthem Long Live Love. På senare år dök Olivia också upp i Glee där hon framförde Physical med Sue Sylvester (Jane Lynch).

Självklart bidrog också nämnda Physical till Olivia Newton-Johns status som gayfavorit. Visst, musikvideon skulle aldrig passera nålsögat idag då den är smått ”fat shamande”, men under tidigt åttiotal brydde sig publiken inte om det utan fokuserade på de muskulösa männen, Olivias trendsättande outfits och frisyr samt den snyggt sexiga mjukdiscon.

Rest in Power, Olivia.