Vad har Robbie Williams, Liberace och Jason Donovan gemensamt?
De har alla tre stämt tidningar som hävdat att de är homosexuella.
Är det kränkande att felaktigt påstå att någon är homosexuell? Ja, många anser det.
Robbie Williams hade under många år gjort en grej av att uppmuntra fansen i olika intervjuar att fundera över hans sexualitet. I december 2000 sa han tex om sin tidigare låtskrivarpartner Guy Chambers: ”Guy och jag har haft i en sexuell relation i tre år nu.” Och i april 2001 berättade han för Top of the Pops-tittarna: ”I morgon kommer jag att komma ut som homosexuell, så passa på tjejer, medan ni kan”. Men när tidningen The People i augusti 2004 hävdade att Williams hade haft ett ”sexuellt möte” med en annan man på toaletterna på en nattklubb i Manchester tog han tidnngen till domstol och vann. Tidningen tvingades böta drygt två miljoner kronor.
Men Robbie Williams var inte först med att stämma en tidning för att ha påstått att han är homosexuell. 1959 tog Liberace tidningen The Daily Mirror till domstol efter att dess kolumnist Cassandra hade beskrivit honom som ”a deadly, winking, sniggering, chromium-plated, scent-impregnated, luminous, quivering, giggling, fruit-flavoured, mincing, ice-covered heap of mother love”.
Liberace övertalade en jury att han inte var homosexuell och fick drygt en miljon kronor i skadestånd. Särskilt intressant eftersom Liberace levde med sin pojkvän Scott Thorson.
1992 gick Stock/Aitken/Waterman-popartisten, Jason Donovan, till domstol efter att tidningen The Face skrivit en artikel om att outa kändisar som är gay. Artikeln nämnde hur Jason Donovan plågats av dessa rykten och av människor som försökt outa honom som homosexuell. Artikeln illustrerades med en bild på Jason där han bar en tröja med texten Queer as fuck.
Donovan stämde – och vann.