TV4 sände de första avsnittet av American Gladiators 1992 och våren 2000 var det premiär för den egenproducerade varianten. Kombinationen av prestationstävlingar, spektakulär scenografi och vältränade gladiatorer, nödtorftigast skylda av gogo-dansaroutfits, visade sig vara framgångsrik. Gladiatorer som Hero, Amazon och Phoenix har blivit idoler för barn, och andra. I Qx februarinummer 2012 berättade gladiatorn Christy ”Bullet” Bacon bland annat om sin kärlek till flickvännen och livet som basketspelare. Den amerikanska programförlagan har även haft andra gaykopplingar, om än av det mer spektakulära slaget. Gladiatorn Alex ”Militia” Castro visade sig ha en tidigare karriär hos bögporrföretaget Colt Studios.

Phoenix, Toro och Hero

Komikern Per-Robin Gustafsson berättar att han tittar på programmet när han är hemma i Norrland och inte har tillgång till internet.
– Jag älskar Gladiatorerna och jag älskar Toro, alltså Ako Rahim. Han är den sexigaste blatten, så het och så vältränad i dom där små tighta kalsongerna. Jag blir kåt bara jag pratar om honom!
Per-Robin Gustafsson undrar om det finns någon som ser programmet av någon annan anledning än de vältränade gladiatorerna.
– Det är väldigt homoerotiskt, särskilt eftersom tjejer får tävla mot tjejer och killar mot killar. Dom väljer ju ut små taniga killar som får tävla mot dom där kolosserna. Det blir gulligt med en stor och en liten, som ett klockrent homoförhållande. Ja, som jag och Toro.

Phoenix, Toro och Hero

Kakan Hermansson, talkshowvärd hos SVT, sidekick i P3 och nybakad konstfackelev minns programmet från sina tidiga tonår. Hon konstaterar att programidén inte utvecklats sedan dess.

- Det är ett barnprogram, absolut, utbrister hon. Kakan berättar att varje gång hon och hennes flickvän råkar se programmet på tv så mumlar dom, och det är inte något positivt.
– Det måste finnas en faschination hos vissa för de där vältränade personerna. De är omänskliga, arga och övernaturliga. Det är lite som att tro på tomten. Det gör ju bara barn. Det är en estetik som refererar till bögporr, men som lesbisk kan jag inte relatera till det.

Phoenix, Toro och Hero

Fitnesskribenten och QX-frilansaren Magda Gad tycker att programmet inspirerar till fysisk aktivitet. Men inte för de inoljade gladiatorernas skull, utan för de vältränade utmanarna som visar att det mesta är möjligt bara man har tillräckligt mycket vilja, är envis och håller rutinerna.
– Det är de vardagliga underdogsen som inspirerar, heltidsarbetande mammor och pappor som är elitmotionärer på fritiden och inte proffsbiffarna som räknar sitt proteinpulver i gram och går en extra kilometer för att hitta saltfri tandkräm.
Hon tycker att programmet är en familjeunderhållning som inspirerar till att släpa lite stock och sten i skogen, våga ta i så att man vrålar rakt ut och kanske fundera ett varv till på om man inte ska hålla det där nyårslöftet om att gå ut och springa tre gånger i veckan.
– I dag är den riktiga hjältegladiatorn den som klarar av att vara sig själv och tränar för att det är kul, för naturupplevelsen och för gemenskapen, inte för att försöka se ut som omslagstjejen eller omslagskillen på den glassiga fitnesstidningen.

Gladiatorerna har premiär fredag 4 januari klockan 20:00 i TV4.