Hur föddes idén till showen?
– Idéerna har utvecklats genom en frustration över sakernas tillstånd, säger Emelie Florén. Varje dag när jag läser tidningen så blir jag arg. Jag känner ilska och vanmakt över hur saker ser ut och beskrivs, framför allt utifrån ett könsmaktsperspektiv. Ju mer man ser och läser desto mer byggs frustrationen på och pågår i evighet. Det vill vi inte. Vi har valt att bidra till debatten genom showen.
– Tror ni att scenkonst kan bidra till samhällsförändring?
– Absolut! Det är som Suzanne Osten säger att vi härmar och anpassar vårt beteende till det vi ser. Vi väcker definitivt liv i frågor genom att göra showen.
– Vi synliggör saker som folk egentligen ser varje dag, men inte lägger märke till. Vi konkretisera beteenden på scenen. Dessutom kan det vara lättare att ta till sig saker känslomässigt än rent intellektuellt. Det är det som är så fint med scenkonst, det är flera former. Både bilder, ljus och ljud som kommunicerar. Det tilltalar flera sinnen inte bara hjärnan, säger Johanna Lazcano.
– Kan ni berätta lite om innehållet i showen?
– Det är en skildring av olika karaktärer. De olika personera är som pusselbitar i hela samhällsdebatten. Vi visar hur samhället ser ut utan att köra med några pekpinnar, berättar Florén.
– Vi använder oss också av klassiska julsånger med nyskriven text och erotisk högläsning, fyller Lazcano i.
– Varför väljer ni att köra på Judy’s?
– Lokalen passar oerhört bra till showens innehåll. Den är inte så putsad utan mer lite ful som livet själv kan vara ibland, svarar Florén.
– Judy’s har tradition som humorscen och för feministisk och queer scenkonst. Den har tidigare appellerat till en icke-heteronormativ publik, menar Johanna Lazcano.
Vilken publik tror ni och hoppas ni kommer?
– Det hade varit roligt att se några vita medelålders heteromän som sitter i bolagsstyrelser, säger Lazcano.
– Egentligen vill vi ha en bredd. Alla är välkomna, 10-åringar, tonåringar, medelålders och gamlingar, säger Florén.
De två säger samtidigt att de är ledsna för att källarlokalen är svår att ta sig ner i med rullator och med rullstol.

Vad är era nästa steg?
– Vi vill fortsätta att använda karaktärerna i andra sammanhang. Nu planerar vi för en turné runt om i landet, utlovar Emelie Florén.