Skådespelaren George Takei är kanske mest känd som ”Sulu” i kultserien Star Trek. Han kom ut som gay offentligt 2005. Då hade han redan varit tillsammans med maken Brad Altman i 20 år.

I en intervju med brittiska The Telegraph berättar han om skammen han lever med idag över att han inte vågade berätta öppet om sin läggning förrän han var till åren kommen.

Takei föddes i Los Angeles 1937. Hans föräldrar var japanamerikaner och när Stillahavskriget bröt ut mellan USA och Japan 1941 pekades personer med japanskt ursprung ut som möjliga förrädare. I intervjun berättar Takei hur han med sin familj skickades till fängelseläger som barn för att föräldrarna vägrade att svära en lojalitetsed där de tog avstånd från Japan.

”Plötsligt såg jag två soldater på vår uppfart genom fönstret. De bar på gevär med glänsande bajonetter. De stannade utanför ytterdörren och började banka på dörren” berättar Takei.

Efter att föräldrarna vägrade säga eden mot Japan med anledning av att de ”aldrig haft någon lojalitet till Japan överhuvudtaget” skickades familjen till Tule Lake Camp. Hans starka minne av föräldrarnas principfasthet berättar han har gjort det tungt att själv inte våga stå upp för den han är, genom att komma ut.

”Att vara i garderoben var tortyr för mig, min instinkt var ju att berätta. Mina föräldrar hade stått upp för sig själva. De hade principer. Jag kände en enorm skuld över att jag inte stod upp för den jag var”.