QX har pratat med programmets producent.

– Jag är djupt imponerad av idrottspersoner som Anja Pärson, eller som min fru Malin Bayard. Dom backar aldrig, när dom väl bestämt sig ångrar dom sig inte eller skiftar spår, säger Henrik Johnsson som var den som producerade Anjas radioprogram.

Anja Pärson med Henrik Johnsson

Det var på midsommardagen som programmet sändes. Den loja dagen-efterstämningen bröts på twitter och i facebookuppdateringar strax efter klockan ett med utrop som ”Anja!” och ”hon kommer ut”, när skidlegenden berättade om sin kärlek till en kvinna.

– Det var lika enkelt som jobbigt. Anja och jag har känt varandra i några år och så började vi prata om detta. Jag har ju gjort ett antal sommarprogram tidigare och vi kom fram till att om vi skulle gör det så skulle vi göra det ordentligt, berättar Henrik Johnsson.

De båda visste att programmet skulle väcka uppmärksamhet. Därför kände Henrik Johnsson att det var viktigt att programmet skulle vara en isolerad händelse, det skulle stå för sig själv och inget skulle ”läcka” innan det sänts.
– När programmet var färdiginspelat ville jag att det skulle sändas så jag kunde gå vidare. När det gick ut i etern satt jag i Rotterdam och lyssnade. Telefonen började hoppa när det gick ut!

De lyckades hålla allt hemligt ända fram, och det var skönt det inte föregicks av några spekulationer säger Henrik Johnsson. Hade det blivit sådana hade berättelsen tagits ifrån Anja Pärsson, säger han. Dagen efter fylldes löpsedlarna av berättelsen och reaktionerna på twitter, mejl och sms var många.
– Hennes liv har inte förändrats, men många människors bild av hennes liv har förändrats. Jag har fått väldigt vackra ord och det värmer mest. Min uppgift av ju att det var hennes program, det var det viktigaste för mig.