Tomas Woodskis fascination för jiddisch växte fram genom musiken då han som tonåring upptäckte bandet Östblocket. Sedan dess har han nosat efter jiddischtalande personer världen över och upplevt mycket skoj och stoj på vägen.
– Jag har hållit föredrag i Melbourne, varit på hångeldejt i Poughkeepsie, blivit intervjuad för en blogg på jiddisch i Kyoto och käkat mango med en jiddischdiktare i Lima.
Och nu senast är han aktuell i SVT:s dokumentärserie Woodskis värld. I första säsongen utforskar han jiddisch i Bukarest, London, Tel Aviv och Paris. I andra säsongen fortsätter han sin resa i Stockholm och anordnar en familjefest med jiddishtema.
– Vi fick så bra respons på första säsongen, men när vi skulle spela in den andra så var det mitt i pandemin. Det var komplicerat att resa och människor var vid tillfället inte färdigvaccinerade, därför fick vi hålla oss till Stockholm, berättar Tomas och fortsätter:
– Många som bär språket är äldre och hade varit isolerade under en längre tid, så det blev första gången på över ett år som vi kunde få till en liten familjefest!
Tomas tycker att Sverige är världsunik i den mening att många besitter ett stort intresse för jiddisch och arbetar med det på olika sätt. Alltifrån poeter, musiker, förlag, teatergrupper, bokcirklar…
– … och massa fler! Jiddisch har ju statusen “nationellt minoritetsspråk” och finns utspritt över hela landet. Jag skulle säga att den nationella statusen skiljer Sverige från andra länder då vi exempelvis kan plugga jiddisch på universitet och har rätt till modersmålsundervisning för barn.
Han hoppas med serien slå hål på fördomen om att det endast är den äldre generationen som pratar jiddisch.
– Även om jag tack vare språket har en hel del polare i 100-årsåldern så finns det även ett starkt växande intresse bland yngre. Språk är en spännande ingång till olika världar och för många, både yngre och äldre, är det en viktig del av deras identitet.
Den svensk-tjeckiska konstnären och transaktivisten Zafira Vrba Woodski är även på plats för att hjälpa Tomas med partajet. Och visst blev det bra!
– Även fast vi inte kunde bjuda riktigt så många som önskat så blev det en fantastiskt fin fest. För mig var det en stark upplevelse att få återse de människor jag träffat under seriens gång. Sofia Berg Böhm från Östblocket är också plats och uppträder med sin utomjordiska stämma. Festen gör mig fortfarande tårögd att tänka på!
När det kommer till representation av hbtq+, språk och kulturer i kulturproduktion tycker Tomas att vi måste hjälpas åt i rekrytering, pepp och synliggörande.
– Det är en överrepresentation av vita straighta svensktalande able-bodied cis dudes. Vi kan inte bara lyfta personer som är lika bleka som jag eller som kan gå uppför trappan utan att behöva hiss. Det är förvånansvärt många som aldrig firat nowruz, vet att vi är ett samiskt förvaltningsområde eller har koll på att den grymmaste veganmaten är injeras. Snark!
Tomas har tidigare jobbat med många Pride-relaterade event och projekt i öst- och centraleuropa och känner en stark koppling till regnbågscommunityt.
– Vart jag än hamnat, på semester eller för att bo, så har jag alltid sökt mig till queers och jiddischister. Jag älskar deras kreativitet och de otroliga program som finns, som exempelvis Transfest Stockholm, Queer Art Fest och Cinemaqueer.
Vad kan tittarna förvänta sig?
– Ett ärligt program med underbara jiddischpersoner. Häng på bara!