Efter ett internt misstag hos SVT som avslöjat de resterande 14 artisterna i nästa års Melodifestival kom ett pressutskick igår som bekräftade just dessa. Bland artisterna märks återvändare som de tidigare vinnarna Robin Bengtsson och Anna Bergendahl, plus Lisa Miskovsky, Alvaro Estrella, Malou Prytz och Shirley Clamp.

Men det mest spännande namnet är debutanten Tone Sekelius som tävlar med låten My Way, skriven av Tone själv och Anders Wrethov. YouTubern släppte i våras dokumentären Mitt namn är Tone i vilken hon kom ut som trans. Att Tone sjunger är däremot ingen nyhet och 2017 gjorde hon Pride-låten One More in the Crowd.

Tone Sekelius är därmed den första öppna transpersonen som intar Melloscenen för att tävla med ett eget bidrag. Trots tävlingens popularitet i HBTQ+kretsar har aldrig en artist med transbakgrund tävlat under den 61-åriga tävlingens historia.

My Way kom med i Mello efter ett par års inskick av egna låtar.
– Det är absolut en dröm för mig att vara med i Melodifestivalen och jag är glad att jag kom med just i år eftersom jag är på rätt plats i livet och känner mig redo, berättar Tone Sekelius för QX.

Berätta om låten!
– Det är en uptempo-låt med power som lyfter samhällsproblem, och uppmanar människor att våga vara sig själva och gå sin egen väg. Den skrevs redan 2017, då jag var nere i Skåne och hälsade på min syster, och passade då på att besöka Anders Wrethovs studio. Det var väldigt organiskt, den kom från hjärtat och satte sig väldigt snabbt. Det ska liksom klick.

Detta var alltså innan Wretov vann Melodifestivalen med John Lundviks Too Late For Love och Tusses Voices, låtar som han varit med och skrivit. Men trots att My Way har fyra år på nacken behövde den knappt ändras.
– Jag har skrivit en del låtar de senaste åren som jag vuxit ifrån och velat skriva om, men denna är en av få som jag inte vill ändra. Det enda vi justerat är lite rent melodiskt för att lyfta den livemässigt.  My Way är absolut en låt i linje med den musik jag vill göra, även om den är ”Melloanpassad” för att funka under tre minuter i tv.

Eftersom du velat detta så länge, har du redan tänkt kläder och nummer?
– Absolut. Jag har en tydlig vision och en unik idé, så nu är vi i processen att få den till liv. Så nu är det möten med designers och planering med SVT om numret och sen rep i januari.

Har du några Mellofavoriter de senaste åren?
– Hm, svårt. Sen jag fick reda på att jag kom med vill jag inte tänka så mycket på andra som är med och vad de gjort eller ska göra. Jag har så lätt att jämföra mig med andra och sen fastna i det. Så nu ska jag bara försöka att fokusera på mig själv.

Du blir historisk i Mellosammanhang som den första öppna transpersonen som tävlar, hur känner du inför det?
– Det känns jättecoolt och ärofullt. Och det känns otroligt ansvarsfullt att representera mitt community. Men samtidigt vet jag att jag inte kan representera alla, och det viktigaste i slutändan är ju att jag inte gör detta för någon annan än mig själv.

Är du rädd det tar fokus, och att allt som skrivs kommer att handla om att du har transbakgrund?
– Då får jag se till att det inte tar 100 procent fokus. Jag är så mycket mer än trans.

Anders Wrethov är en Mello-veteran som vann med John Lundviks Too Late For Love och Tusses Voices men även ligger bakom ESC och Melodifestivalsklassiker som Eleni Foureiras Fuego, Arashs & Aysels Always, SaRahas Kizungozungo och Hasse Anderssons Guld och gröna skogar.