Nu i veckan är det äntligen dags för den nya säsongen av Sex and The City, som döpts till And Just Like That. I Sverige kommer vi att kunna se serien hos HBO Max, och den 9 december, landar hela två avsnitt, och därefter kommer ett avsnitt i veckan de kommande åtta veckorna.

För att fira att vi får möta Carrie, Charlotte, Miranda, Mr Big, Steve och de andra listar QX här tolv HBTQ+personer som spelat en viktig, eller mindre viktig roll, i tv-klassikerns framgångar.
Och vissa personer kanske ni inte ens visste är del av vårt färgstarka community. Enjoy!

Cynthia Nixon (Miranda Hobbes)
94 avsnitt
Redan i första säsongens tredje avsnitt tror en kollega att kaxiga och korthåriga Miranda är flata då hon får en dejt med en lesbisk polare till kollegan på advokatbyrån. Miranda tar först illa vid sig men spelar sedan med för att göra sin boss nöjd (som saknar ett flatpar i bekantskapskretsen). Charaden tar sedan slut efter att Miranda och den snygga butchen kysser varann och Miranda inser att hon är straight.
Privat var Cynthia Nixon själv under seriens gång gift med Danny Mozes med vilken hon fick två barn (varav ett är trans). 2004 började hon dejta Christine Marinoni, och paret gifte sig 2012. De fick ett barn ihop. Nixon identifierade sig som bi 2012 men har därefter valt att kalla sig queer.

Mario Cantone (Anthony Marantino)
12 avsnitt 
Den högljudda bögen med italienskt påbrå gjorde entré som brudklännings-smakråd till Charlottes i det elfte avsnittet i säsong 3 (Running With Scissors). Därefter blev han hennes förtrogna bögbestis och var han med i totalt tolv avsnitt. Mario Cantone är så klart out & proud himself, och sedan 2011 gift med sin Jerry.

Alan Cumming (Oscar)
The Real Me (S4 E2)
The Good Wife-favoriten spelar flamboyant stylist när Carrie ska prova ut kläder till välgörenhetsmodeshowen där hon sedermera faller platt framför modeeliten. Med blonderat hår föreslår han den ena outfiten knasigare än den andra och Carrie ångrar att hon sagt ja…

Margaret Cho (Lynne)
The Real Me (S4 E2)
Flatfavoriten och komikern Cho spelar mun-rapp arrangör av modegalan där Carrie iklädd blå kavaj och svarta trosor ramlar på scenen. Carrie tillhör då kategorin ”regular people with style”.

Andy Cohen (Shoe Salesman/Extra)
All That Glitters (S4 E14) & Let There Be Light (S6 E13)
Tv-stjärnan och Housewives-bossen Andy Cohen är en av Sarah Jessica Parkers närmsta vänner. Han var först med som statist i avsnittet All that Glitters, men uppgraderades sen till att vara skoförsäljare under sista säsongen när Carrie provar skor på ett varuhus medan Charlotte testar livet som blind.

Lady Bunny (Prom MC)
Boy Interrupted (S6 E10)
Dragqueen, DJ, komiker, skådis, entreprenör…listan på Lady Bunnys yrkestitlar är lång. Bakom peruken döljer sig Jon Ingle, och det blonda yrvädrets och Wigstock-skaparens vänskap med RuPaul är vida känd. Det var faktiskt ”Ruppan” som såg till att hon testade drag först! I Boy Interrupted har Lady Bunny en liten roll som värd på balen Carrie och Stanfod besöker.

Amanda Lepore (”Dancer”)
Boy Interrupted (S6 E10)
Transikonen hade tyvärr ingen talande roll utan syntes bara i bakgrunden i avsnittet där Carrie och Stanford går på vuxenbal ihop. Nyligen berättade popstjärnan Kim Petras att Amanda Lepore är en av hennes största idoler, och att hon tappade talet när hon träffade Lepore.

Nathan Lane (Bobby Fine) 
I Love a Charade (S5 E8)
Musikalstjärnan och komikern Nathan Lane är en av de stolta bögar i Hollywood som varit öppen längst. I Sex & The City spelade han Bobby Fine, en rollkaraktär som Carrie varit polare med i flera år och som nu förvånar henne med att gifta sig straight. Rollen har tydligt ”inspirerats” av David Gests giftemål med Liza Minnelli.

Murray Bartlett (Oliver Spencer)  
All That Glitters (S4 E14)
Vi minns hur Stanford kände sig utbytt när Carrie skaffade sig en ny snygg bögpolare. Han spelades av Looking-hunken Murray Bartlett, som i år fått en rejäl karriärspush av rollen som Armond i HBO Max The White Lotus.

Mike Doyle (Mark) 
Where There’s Smoke (S3 E1) & Politically Erect  (S3 E2)
Den 49-årige skådisen som är mest känd för sin roll som Ryan O´Halloran i Law & Order: SVU är öppet gay, och har regisserat indiefilmen Almost Love med öppna skådisar i ledande roller. I SATC spelade han Mark som jobbade för den kiss-älskande politikern Bill Kelley som Carrie dejtade i början av säsong 3. Carrie försökte som bekant att tussa ihop honom med Stanford men utan lycka.

John Benjamin Hickey (Tom) 
Oh Come All Ye Faithful (S1 E12)
En av Mirandas tidigaste snurrar var Tom, killen som kastade sig in i duschen så snart han kommit. Han spelas av öppna skådisen JB Hickey, som setts i storfilmer som The Ice Storm, I samlarens spår och Pitch Perfect, men också i seriesuccéer som The Big C, Brothers & Sisters och nu senast, nya Gossip Girl.

Casper Andreas (bålansvarig) 
Boy Interrupted (S6 E10)
På nämnda vuxen/regnbågsbal syns svenske skådisen och regissören Casper Andreas ge Carrie ett glas. Han har bland annat regisserat gayfilmerna Goin Down I La La Land, Slutty Summer och Between Love and Goodbye, och synts i serier som Hawaii Five-0, The Black List och Swedish Dicks.