Berätta lite om QueerSalsa för den oinsatte!
– Vi får ofta frågorna: Vad är så speciellt med QueerSalsa? Hur skiljer den sig från ”vanlig” salsa? Och i ärlighetens namn: Det är ingen skillnad. Till en början. Vi lär ut samma steg som på en ”vanlig” skola”, inspireras av liknande instruktörer, räknar musik på samma vis, och vi njuter lika mycket av dansen. Det ovanliga med vår skola är att vi är jämställda. Hos oss får alla lära sig både att föra och att följa. Vi ger våra elever tillgång till hela dansen. Inte bara den ena eller andra dansrollen. Jag och min danspartner Peter koreograferar också intrikata ”rollbytarturen” så att eleverna efter avslutad kurs, nästintill sömlöst, kan byta mellan förarrollen och följarrollen.
Hur länge har ni varit verksamma?
– QueerSalsa Stockholm har funnits i drygt 12 år. Det började som en liten grupp på RFSL på Sveavägen. Sen växter verksamheten och vi flyttade till andra lokaler. Nu finns vi på Skånegatan 90 under höst, vinter och vår. Där arrangerar vi danskurser, och undervisar dans sex timmar i veckan. Vi lär ut salsa, bachata, kubansk salsa och rueda. Vi har också ett uppvisningsteam där vi lär ut en koreografi som vi sedan kan använda i olika showsammanhang. På sommaren dansar vi under dansföreningen Sprallens paraply. Vi dansar utomhus i det sommarvackra stockholm på utedansbanan nedanför Eriksdalsbadet. Och så besöker vi Sveriges alla Pridefestivaler och sprider vår dansglädje!
Så i januari anordnar ni alltså en kryssning som aldrig lämnar kajen, hur föddes denna idé?
– Efter pandemi-isolering längtar vi fruktansvärt mycket efter att få dansa med nya och gamla vänner igen, och Salsa-Qruises är ett etablerat begrepp. Så vi lånar helt enkelt den etiketten och sätter den på den här festlokalen, som råkar vara en båt. M/S Borgila. Men du får sova i egen säng och äta frukost hemma och sedan ta dig till festlokalen på Södermälarstrand kajplats 16. Där slår vi upp portarna fredag den 7 Januari och välkomnar festivalbesökare redo för workshops! Fest och Mingel!
Kan man komma utan förkunskaper?
– Ja, du kan komma som total nybörjare! Vi försöker utforma workshopsschemat på ett sådant vis att många klasser funkar för alla nivåer. Givetvis finns det klasser även för dig som vill dansa på en högre dansteknisk nivå.
Instruktörerna Faith Ngabo, Sergio Molina, Jennie Ramstedt, Sofia Söderberg, Karin Johansson, Johan Björk och Peter Helm kommer göra allt som står i deras makt för att välkomna till en trygg workshop. Vår förhoppning och vision är att vara en varm och välkomnande famn som alla ska känna sig välkomna till. Vi vill starta 2022 ombonat. Och hett!
Måste man ha med sig en danspartner eller löser det sig?
– Som besökare kan du komma själv, hos oss är man aldrig ensam. Vi kommer snart att hitta en danspartner åt dig. Och det fina med vår queerpedagogik är att ingen behöver stå och vänta på sin tur för att det saknades förare. Hos oss dansar alla med alla, och alla dansar alla dansroller. Att någon inte ska ha någon att dansa med händer inte på vår festival.
Vad är viktigast att tänka på om man vill lära sig salsa?
– Den kortaste vägen till en annan människa är ett leende. Och att vara snäll mot sig själv! Men att lära sig saker är svårt! Vi kan inte förvänta oss att bli fullfjädrade proffs efter en lektion. Och att våga möta sig själv är läskigt. Börja öva redan nu. På att sänka kraven på dig själv, och andra. Våga vara. Precis allt det fantastiska som du är.
Pamela spelar hos er, spelar hon salsa eller blir det tyngre tongångar eller en mix?
– Pamela har faktiskt varit elev hos oss, om än väldigt kort… Jag tror och hoppas att hon spelar salsa och bachata. Men jag kan inte lova att ingen annan musik kommer att spelas ur högtalarna. Vi är så otroligt glada och stolta över att kunna ställa Pamela i DJ-båset på vår festival och vi hoppas att det ska sända ut viktiga signaler till hela vårt community: Vi finns här. För dig! Du är välkommen!
M/S Borgila. Kajplats 16 Södermälarstrand, 7-9 januari 2022. Mer info på queersalsa.se