ABBA-sviken efter gårdagens släpp av ”Voyage”? När den enormt efterlängtade plattan nu är ute och recensionerna skrivna var det inte bara undertecknad som kände sig en smula snuvad på det poppiga ABBA-soundet. Det är klart att det hade varit orimligt att vi skulle få en ny Dancing Queen, Voulez-Vous, Knowing Me Knowing You, Mamma Mia!, Gimme! Gimme! Gimme! (a Man After Midnight) eller ens en Don´t Shut Me Down. Men kom igen, helheten var alldeles för ljum, och don´t get me started on skivans enda riktiga popdänga Keep an Eye On Dans seeeega produktion.

Så jag ägnade istället fredagen åt att sammanställa tolv låtar som tydligt inspirerats av den svenska supergruppens sound, och som är betydligt festligare än att lyssna på än sånger om surrande humlor, varannanveckas-barn och frihetshymner. Enjoy!

Bananarama ”Movin On”
Keren Woodward och Sara Dallin släppte 1992, mitt i ”ABBA Gold”-hysterin, ett underskattat popalbum där Movin On var förstasingeln. Detta är den ultimata hybriden av Stock/Aitken/Waterman-soundet och Björn & Benny, och användandet av ”ABBA-pianot” är ljuvligt! Och mycket riktigt är det just Mike Stock och Pete Waterman som skrivit låten med Sarah och Karen.

Agnes ”Here Comes The Night”
Är det bara Gimme! Gimme! Gimme!-slingan som gör detta ABBA-esque? Nej, det tydliga refrängspråket och drivet finns ju också här. En av 2021 års bästa singlar och ett löjligt underskattat pop-statement från Queen A.

Steps ”One For Sorrow”
Ja, var ska man börja? Ingen annan grupp har väl känts mer ABBA-dyrkande än de fem britterna? Pete Waterman kallade till och med kvintetten för ”ABBA on speed”. Sedan genombrottet i slutet av 90-talet har Faye, Lee, H, Lisa och Claire levererat lättrallad pop med fantastisk stämsång och ljuvligt körarbete med samma självklara melodispråk som abborna. Lyssna bara på Scared of The Dark,  Better Best Forgotten, After The Love Has Gone, The Way You Make Me Feel, Here & Now…och ja, listan kan göras lång. One For Sorrow får väl ses som den starkaste ABBA-låten i bunten, och får därför skina på den här listan. By the Way: Ni har väl inte missat Steps tolkning av Benny Andersons Orkester-låten Story of Our Heart (7th Heaven Radio Remix)? Steptastic!

Jenny Silver/Steps ”Something In Your Eyes”
Körerna! Refrängen! Stämsången! Drivet! Eftersom Steps i princip gjort en karbon-kopia av Jenny Silvers gaygalanominerade hit från 2011 klumpar vi ihop dessa. Detta är väl Mellomästaren Thomas G:son när han är som allra vassast? Låten fångar ju exakt allt det som är ljuvligt med ABBA-soundet, fast flyttar det in i 2010-talet i en härligt dansant produktion.

One More Time ”Highland”
Det är klart att Peter Grönvall ärvt lite av pappa Bennys förmåga att få till starka popmelodier. Detta är hans absolut starkaste ögonblick, och med tanke på Spotifyettan When You Danced With Me är det musikaliska släktskapet tydligt: Folkmusikdrivet, de irländska harmonierna och den starka refrängen. Lyssna också på ljuvligt underskattade One More Time-låten Kvarnen från 1996, som också skulle kunna ha varit ett spår på Voyage.

Love & Devotion ”Lovin´ and Devotion”
Den här tjejduon släppte ett underskattat album i mitten av nittiotalet och låten som typ delar namn med duon är en riktig poppärla med härliga ABBA-harmonier. Just partiet där musiken skalas bort och tjejerna sjunger ”I Feel a Hurricane is building up inside, so many feelings that itts getting hard to hide” ger mig fortfarande rysningar.

Maywood ”Late at Night”
Den här holländska damduon fångar upp ABBA:s spanskklingande hits så jäkla härligt i den här cocktailen av visselpipor, spanska gitarrer, flöjter, blås och grisfest-yra. Missa inte detta framträdande som är ljuvligt kul då de energiska systrarna Aaltje och Doetje ger allt framför en totalt oentusiastisk publik…

Music Go Music ”Light of Love”
Flera musiksajter uppmärksammar Los Angeles-trion som ofta jämförs med ELO och just ABBA soundmässigt. Jag hade aldrig hört dem innan, men lyssna på den här låten med löjligt tydligt (och härligt) ABBA-driv i refrängen.

Izabella ”Everything To You”
Bond-bruden och modellen Izabella Scorupcos enda platta ”IZA” är en riktig popskatt. Förutom den ljuvliga Substitute-covern, poppärlan I Write You a Love Song, och vackra When Passion Rules The Heart vill jag lyfta fram den här härliga låten där  ”ABBA-pianot” används flitigt ihop med ett effektivt driv, en vass refräng och ursnygga körer.

Friends ”When The Music is Gone”
Mellovinnarna i Friends har utan tvekan gjort de bästa poplåtarna i ABBA-dansbandig anda: Dance With Me, Take My Love, The Way You Love Me och Vår kärlek är het, en svensk version av Agnethas 1985-släppta I Wont´Let You Go). De gjorde dessutom en snygg Kisses Of Fire-cover under sin korta karriär. Bäst är den här Oson/Norell/Bard-pärlan med visserligen lite plastigt driv, men en ack så ljuvlig refräng. Nina & Kim ÄR dansbanornas Agnetha och Frida.

Lena Philipsson ”Why (Så lätt kommer du inte undan)”
Okej, de stötiga verserna kanske inte är så ABBA. Och kanske inte ögonblicket mot slutet när Lena goes ”kaninkokerska”. MEN: Refrängen är fantastisk i sin snygga produktion och sitt mäktiga körarbete. Jag kan lätt höra Agnetha och Anni-Frida sjunga den här i olika stämmor.

Alcazar ”Thank You”
Vi avslutar med den svenska popdiscons eget ABBA: Alcazar. I sann ABBA-anda hyllade den svenska succétrion med Lina, Tess och Andreas sina idoler i ABBA på sista-spåret från plattan ”Disco Defenders”. Låtens intro är en ljuvlig Thank You For The Music-pastisch och växer sen till en poppigt stunsig hyllning med textrader som innehåller exempelvis Happy New Year och Knowing Me Knowing You. Snyggt dessutom att de inte en enda gång nämner ABBA i texten.