Att hbt-rörelsen och gayfestandet inte bara är reserverat storstaden är en utveckling som blivit allt mer tydlig senaste åren. I helgen som kommer är ett exempel på detta att det på Pub Mysigen på Dalarö arrangeras en gayfest, eller som arrangörerna Gabriel Sundqvist och David Flodén döpt den till, en ”Eurovision Mega Ball”. Schlager och Pop skall visa för Dalaröbor inkluderat ”badjävlarna” (sommarturisterna) att ön i Stockholms Skärgård har Ibiza-potential!
– Gayscenen är väldigt city-orienterad, nu efter Pride är det dags att ta med sig samma glädje och festyra till Stockholms skärgård. Med Eurovision Mega Ball vill vi skapa en oförglömlig upplevelse för alla sinnen, säger Gabriel Sundqvist till QX.
– Jag och min Dj-kompanjon David Flodén kommer att förutom uppenbara favoriter som Loreen & Salem Al-Fakir spela Lili & Susie med Okey, okey, Jenny Silver med A place to stay, Verona med La Musica, Paul Oscar med Minn hinsti dans och Sonja Lumme med Eläköön elämä. I skärgården kan man dessutom önska sina egna eurovision-favoriter!
Varför just Dalarö av alla öar i skärgården?
– Jag bor på Dalarö på somrarna och det här hoppas jag leder till att fler upptäcker denna pärla. Dalarö blir Sveriges Ibiza den 18 augusti, vi kommer att bjuda på en magisk kväll och samtidigt skapa ett skyltfönster för Dalarö.
OK och varför ta sig från heta Stureplan ut till spenaten?
– Vill man avsluta sommaren på ett värdigt vis finns det väl inget bättre än ett dunkande Eurovision Mega Ball tillsammans med sköna människor i Sveriges Ibiza.
Till Dalarö tar man sig enkelt med pendeltåg till Haninge och sedan buss till Torget.
Ännu ett exempel på hur hbt-folk på mindre orter tar plats är när det i helgen blir karneval i Ljungby. En grupp medlemmar i livaktiga RFSL Kronoberg skall skapa en egen ”pride”-avdelning och sätt regnbågsfärg på den småländska staden.