Emelie Åkerman vänder sig mot den utseendehets som råder i dagens samhälle och ställer sig frågande till tävlingen.
– Det finns mycket annat än just utseende som är viktigt.

Blir du bedömd efter utseende?
– Ja, det blir jag hela tiden och det är obehagligt.

Bedömer du själv efter utseende?
– Jo, det händer att jag har förutfattade meningar om folk. Det är bra att vara medveten om det. När jag träffar en ny människa försöker jag se den som ett tomt blad.

Trots att Emelie Åkerman är emot skönhetstävlingar tycker hon det är viktigt att lyfta fram tjejer.
– Bara det inte enbart är en tävling som handlar om utseende, så är jag ingen jättemotståndare. Jag hoppas att det är en tävling för de skönaste tjejerna och inte bara för skönheterna. Men varför var man tvungen att fylla i sin vikt och längd i ansökan till Miss Gay?

Majs Keller: Du är arrangör. Varför var man tvungen att fylla i längd och vikt?
– Gud! Var det med i ansökan? Det var kanske lite klumpigt. Men det var för att vi ville veta vilken klädstorlek tjejerna har. Så vi skulle kunna trycka upp kläder.

Och varför är alla deltagare så unga? Mellan 18 och 26 år.
– Det var fritt fram för alla att söka. Istället för att gnälla borde man anmäla sig själv.

Första Miss Gay-tävlingen hölls 2005.
– Det fanns en efterfrågan. Tjejerna undrade varför det fanns en tävling för killarna, Mister Gay, men ingen tävling för dem.

Varför behövs det en sådan här tävling?
– Man behöver uppmärksamma vanliga tjejer och inte bara kändisar och idrottsstjärnor. Lisa Persson i skogen behöver också ha en förebild. I år har vi haft 300 sökande och vi ser att intresset är större nu än tidigare.

Navid Kabiri , som tillsammans med Majsan Keller arrangerar tävlingen, tror att anledningen till att tävlingen i år fått så mycket kritik och att det kommit in kritiska mejl kan bero på att tävlingen varit vilande sedan 2009.