Queertopiafestivalen hålls i Nyköping, mellan den 19 juli och den 22 juli. Tanken med den är att skapa en queer utopi, där normer ifrågasätts och diskuteras.
– Många kommer hit och säger att den här festivalen är en paus från verkligheten, säger Henny Norberg.
Henny Norberg är en fiktiv figur och används som festivalens ansikte utåt. Innan jag inser det råkar jag ringa upp en Henny Norberg som är listad på hitta.se. Denna Henny bor i Bollnäs. Henny visar sig vara en kvinna som blir mäkta förvånad när jag säger att jag ringer från QX och vill veta mer om festivalen. Så pass förvånad att hon sträcker över luren till sin make.
Den fiktiva Henny har inget kön och ingen ålder. Det finns flera som får uttala sig i Henny Norbergs namn.
– Alla som vill vara en del av festivalen, ska också få vara det och därför har de rätt att uttala sig i Hennys namn. Vi är emot hierarkier och alla som är deltagare här är också arrangörer.
Men Norberg låter väldigt svenskt. Är inte det också ett uteslutande namn?
– Jo, vi skulle kunna lägga till ett mellannamn.
Anledningen till att Henny inte har en ålder är att personerna bakom den fiktiva figuren tycker att ålder är oväsentligt och bara en siffra på ett papper.
– Åldern säger bara hur många år du varit på den här jorden. Den säger ingenting om din personlighet. Man måste få vara den man vill vara och hur gammal man vill.
Enligt min Facebook är jag 76 år. Betyder det alltså att det är sant?
– Om du vill vara det så kan du vara det. Folk ska ofta definiera en utifrån normer. Personligheten är självdefinierad.
På Queertopiafestivalen kommer det bland annat att finnas en pysselverkstad, möjlighet till allsång, en graffitivägg man kan klottra på och det kommer anordnas poesistunder. Det kommer även hållas workshops och samtal kring identitet, relationer, konsumtion, kultur, ekonomi och alkoholnormer. Nytt för i år är att festivalen är alkoholfri.
– Man bör ifrågasätta den alkoholnorm som finns i Sverige i dag. Många tycker att festival och alkohol går hand i hand. Men man har ofta lika kul utan alkohol. Och skippar man den slipper man också mycket skit.
Ni har något som heter ”sexparscen”. Vad är det?
– Nja, menar du ”sexspace”?
Haha! Ojdå, läste fel. Sexspace stog det visst. Förlåt! Önsketänkande. Men vad är det?
– Där ska vi diskutera olika former av sex. BDSM till exempel.
Ska man ha sex där?
– Om man vill.
Ungefär 300 besökare kommer att delta i festivalen och sova på campingen. Maten som serveras är vegansk och till självkostnadspris.
– Festivalen är köttfri. Ibland kallar man människor svin och då gör man automatiskt en värdering att djur är sämre än människor.
Genom att bestämma att festivalen ska vara köttfri, sätter man inte en norm då?
– Ja, alltså … Så är det ju. Aha. Jag har inget svar på den frågan. Men det är viktigt att lyfta den frågan. I olika delar av samhället tas det för givet att man ska äta eller inte äta kött.
Vad menar ni med begreppet queer?
– Det finns inget som vi som grupp menar med begreppet. Det varierar från person till person. För mig är det delvis ett förhållningssätt och delvis en identitet. Det har inte bara med sexualitet att göra, utan också att jag ser normkritiskt på saker och ting. Till exempel alkohol. Det är också viktigt att diskutera vilka som är inkluderade och vilka som är exkluderade i den queera världen.
Är normer dåligt?
– Nej, alla normer är inte dåliga normer. Till exempel att vi inte ska ha ihjäl varandra. Det är en bra norm! Men det är bra att vara medveten om och att diskutera normen. Först då kan man ställa sig mot eller för normen.
Queertopiafestivalen är helt ideell och den första festivalen hölls 2010. Den startades som en slags protest mot de pågående festivalerna, där sexism, rasism, droger och alkohol inte är ovanliga inslag. Henny Norberg och de andra festivaldeltagarna hoppas att de genom festivalen kan skapa ett tryggt rum, där alla har chans att uttrycka sig. Detta trygga rum hoppas de kunna bli norm i den värld vi lever i i dag. En värld utan homofobi, sexism och rädsla för varandra. En värld utan hierarkier och där kunskap delas.
– Under festivalen handlar det om att man lär varandra och delar med sig av sin kunskap. Till exempel ska de som är duktiga på graffiti, lära de som är mindre duktiga på det.
Vad ser du mest fram emot?
– Alla spontana workshops och samtal. Sen imorgon är det danskaraoke. Då spelar vi upp musikvideor på en stor projektor och så ska man dansa precis som de i videorna. Det ska bli kul!
Uppdaterad 2021-04-01