QX Ronny Larsson har synat startfältet i årets Eurovision Song Contest. Efter ett år utan tävling väljer flera länder att skicka samma artist men med en ny låt. Ibland blir det pannkaka, men i flera fall riktigt bra. Dessutom står vi inför ett otroligt bra nordiskt år, då alla fem länder skickar låtar som är stora hits på hemmaplan. Här är länderna som slåss med Tusse om segern!
1 MALTA: DESTINY
Den här 18-åringen är van att ta hem vinster i musiktävlingar. 2015 vann hon Junior Eurovision Song Contest, och 2019 X Factor Malta. I fjol skulle hon ha tävlat med The Mamas-doftande All My Love, men i år byter hon spår och gör kaxig girlpowerpop som devis är svenskskriven, Je Me Casse. Röststarka Destinys största idoler är Beyoncé och Lizzo. Det både syns och hörs.
2 NORGE: TIX
Norges största popartist tog i änglavingar hem MGP-segern med vemodiga poplåten Fallen Angel omgiven av dansande djävular.
3 SCHWEIZ: GJON´S TEARS
Gjon Muharremaj har kosovoalbanska rötter och tävlande som 12-åring (!) i Albanias Got Talent. Tout l`Únivers är en franskspråkig falsettballad som griper tag.
4 CYPERN: ELENA TSAGRINOU
26-årigen från Greece Got Talent sjunger Fuego–danspoppiga El Diablo, som delvis är svenskskriven. Cypriotisk-ortodoxa kyrkan tycker att låten uppmuntrar djävulsdyrkan, och Zara Larsson har twittrat om videon som påminner om hennes Love Me Land.
5 SAN MARINO: SENHIT
Senhit tävlande för SM redan 2011, men det minns ingen. I år sägs hon och hennes lockiga Cleopatra-peruk ta med sig amerikanska rapstjärnan Flo Rida till Rotterdam i danspoplåten Adrenalina , som inte så lite påminner om Suzy P:s Mellolåt Moves.
6 FINLAND: BLIND CHANNEL
Finland hade en riktigt bra uttagning i år och det här hårdrocksgänget vann överlägset med Dark Side som de själva kallar ”violent pop”. Ska bli intressant om de kan göra en Lordi femton år senare…
7 LITAUEN: THE ROOP
The Roop var favoriter i fjol med knasiga hand-bakom-huvudet-dansen On Fire. När trion med två energiska dansare i år fick en ny chans att representera hemlandet, som har en sjätteplats från 2006 som toppnotering, levererar de en sexigt snygg eskalerande pophit med ännu en effektiv dansinramning. Det går inte att ta blicken frrån rutan under de tre minuter detta pågår, och det kan ju aldrig vara ett knasigt omdöme.
8 FRANKRIKE: BARBARA PRAVI
Voilá är en dramatisk och teatralisk pianoballad som är franskare än Eifeltornet, baguetter och brie tillsammans. Jurypoängen kommer hagla in för Pravis inlevelse och röst, men är publiken med?
9 ITALIEN: MÅNESKIN
I år skickar italienarna röjigt riffig rock, Zitti e buoni (håll käften så bra), med den här kvartetten vars bandnamn kommer av danska ordet för ”månsken” då basisten Victoria kommer därifrån.
10 ISLAND: DADI & GAGNAMAGNID
Trots utebliven tävling ifjol streamades Dadis superhit Think About Things 75 miljoner gånger. I år är vinnarbuzzet inte riktigt där, men hans dataspelsfunkiga kärleksförklaring till sin fru är ändå en möjlig utamanare till segern.
11 DANMARK: FYR OG FLAMME
Okej, danskarna är inte favorittippade som de andra jag nämnt här. Men jag tokälskar den här schlagerpoppiga åttiotalsklingande hiten som kommer att sjungas på danska i Eurovision. Øve Os På Hinanden är årets tre härligaste minuter!
...och såhär tror QX Schlagerprofiler Ronny och Ken att det går
KEN:
- Malta
- Schweiz
- Litauen
- Island
- Moldavien
RONNY:
- Malta
- Litauen
- Schweiz
- Italien
- Norge
Det har aldrig varit knivigare än i år att sia om vem som ska vinna Eurovision Song Contest. De alltid lika ivrigt spekluerande fansen har gått vilse i hur förra årets låtar lät och i vissa fall får artister bära vidare ett favoritskap de inte alls förtjänat detta år. I vissa fall hyllas och segertippas genrer som inte funkat på mååånga år fram (ja, jag tittar på din rödvinsrusiga teaterballad, Frankrike). Däremot är det ett rätt kul år med mycket uptempo. Pandemideppen har inte lagt sig som ett vått täcke över Europa och vi bjuds alltifrån klassisk (delvis svenskskriven) ESC-pop från Cypern, San Marino och Malta till dansant balkanpop från Kroatien och Serbien. Israel, Irland, Moldavien, Azerbajdzjan, Tjecken och Storbritannien ger oss också dansgolvsvänlig pop.
Hur står sig då Tusse i konkurrensen? Han ligger visserligen sexa i oddstabellen, men det var länge sedan vinnarbuzzet var så svagt för Sverige. Det är som att alla fans bara förutsätter att Sverige går till final och placerar sig bra numera, men ingen tror på vinst. Men med det sagt så är jag övertygad om att han kommer att ses som en tydligare vinnarkandidat när repen i Rotterdam har börjat. Sverige slipar alltid upp framträdandet till max när det gäller, och Christer Björkman (med Sveriges team lett av Lotta Furebäck) lär inte bara titta på när hans sista Mello/ESC-år går mot sitt slut. Voices kommer att ge eko i maj när det väl gäller, var så säkra.
Sverige tävlar i den första semin, och det är också den starkaste där flera stora favoriter ingår. Men det ska inte ligga Tusse i fatet. Han går, precis som Sanna Nielsen gjorde 2014, ut som fyra, och ligger inklämd mellan märliga (men viktiga) kvinnokampslåten Russian Woman från Ryssland, och Australiens gapiga Technicolour. Tusse tar oss till final, och sen blir vi…topp10 igen?