I TV4s program Elitstyrkans hemligheter ska 18 kvinnor och män ta sig igenom extremt tuffa övningar som leds av fyra före detta elitsoldater. I programmet får deltagarna gå igenom liknande övningar som det krävs för att gå med i det så kallade SOG, ett svenskt specialförband.
I det andra avsnittet blir deltagarna ombedda att boxas med varandra och en av deltagarna, Lukas, 40, ska slåss mot Elin. När ledarna ber dem att starta så börjar Elin slå Lukas, men Lukas slår inte tillbaka. Ledarna stoppar snabbt och frågar om Lukas inte förstått övningen.
”Jag vet knappt hur man slåss”, svarar Lukas.
Varför Lukas inte kan slå tillbaka framkommer när han sedan får sitta ensam med två av instruktörerna.
”När jag var ung mådde jag psykiskt dåligt, jag har blivit misshandlad flera gånger och har gått igenom trauman”, säger han till instruktörerna.
Lukas har tidigare varit med i QX och berättat om sin könskorrigering, men det han berättar i programmet har han inte berättat för många tidigare, och isåfall bara delar händelsen.
Han berättar för instruktörerna om en kväll när han var yngre och tänkte ta livet av sig. Han plockades då upp av fyra män som utnyttjade honom sexuellt och förgrep sig på honom. Efter övergreppen gick Lukas till Motala-strömmen för att ta livet av sig, men polisen stoppade honom.
QX kontaktade Lukas efter programmet sänts: ”Så mycket fina lovord”
Hur var det att berätta för instruktörerna?
– Man får ingen mat, det var fysisk aktivitet hela tiden, mer än som visades på tv. Ens skyddsbarriärer var svåra att hålla uppe och till slut kunde jag inte hålla inne det längre. Det var inget jag hade planerat. Men det fanns en trygghet i det rummet som gjorde mig lugn. Jag har skämts mycket för det jag varit med om och tyckt att det varit mitt fel. Så det kändes skönt att berätta.
Efter du lämnat rummet var instruktörerna märkbart rörda och en började gråta. Hur var det att se i efterhand?
– Jag förstod att de blev påverkade när vi satt i rummet och jag berättade, men jag förstod inte att det var så starkt. Jag blir rörd såklart, och det var fint att se att de förstod mig.
Vad var det som hände vid boxningen?
– Min kropp spärrade mig från att slå. Det gick bara inte. Eftersom jag själv blivit misshandlad så känns det jättekonstigt för mig att slå någon. Jag märkte också att min kropp inte ville försvara sig, som att den är ”van” vid att få stryk och per automatik valde att sänka garden.
Var det en anledning till att du lämnade sen?
– Ja jag insåg att jag var där av fel anledningar. Jag vill vara där för att jag tycker det är roligt och älskar utmaningar. Men när jag istället insåg att jag ”mådde bra” av att bli slagen, då kände jag att jag behövde avbryta. Instruktörerna tyckte också det var rätt beslut.
Har du bearbetat dina trauman idag?
– Inte helt och hållet och det kanske aldrig går eftersom jag varit med om så mycket. Jag kommer nog aldrig kunna bearbeta allt eftersom hjärnan tagit fel spår. Jag får fortfarande mardrömmar. Men eftersom jag fått möjligheten att berätta vad jag varit med om och tagit professionell hjälp, mår jag bättre.
Studier visar att hbtq-personer generellt mår sämre. Har du några uppmaningar till andra hbtq som varit med om jobbiga saker eller mår dåligt?
– Jag tror en del handlar om något så ”enkelt” som att inte hålla saker inne utan att våga berätta om hur man mår. Men såklart löser sig inte allt, men det underlättar.
Vad tar du med dig från Elitstyrkans hemligheter?
– Tre saker främst. Att jag inte behöver bevisa hur macho eller manlig jag är, det har jag länge tampats med men det har jag släppt nu. Att jag kunde bryta mitt självdestruktiva beteende och att jag lät mig själv avbryta. Och så tar jag med mig alla fina hejarop från deltagare, instruktörer och alla som har tittat. Det har varit så mycket kärlek och det gör mig väldigt glad.
Uppdaterad 2021-02-10