I lördags var sista natten på Lästmakargatan för gayklubben Zipper. Under natten till söndagen lät ägaren, Dragan Ciric, på bolaget Public House Stockholm AB, meddela klubbarrangörerna att de nu inte längre får hyra in sig i lokalerna.
Reaktionerna på Zippers hemsida och på Facebook har varit vreda från Torbjörn Nymans, JJs och Kayos sida, de tre som drivit lördagsklubben Zipper sedan starten i juli 2009.
– Vi fick ingen förvarning what so ever, så vi är chockade, säger Torbjörn Nyman till QX.
– Jag har semester i 3 veckor så dom passade på då, säger Torbjörn till QX från sin semesterort i USA. I och med stängning i lördags meddelade Dragan bara JJ att vi inte har någon klubb längre, utan någon som helst förvarning innan.
När klubben öppnade var Torbjörn Nyman verkställande direktör i bolaget som äger lokalerna på Lästmakargatan/Norrlandsgatan. Bakom bolaget står huvudägaren Dragan Ciric som tidigare även hyrde ut sina lokaler på Riddarholmen till Torbjörn Nymans och Kent ”Bernhard” Bernhardssons klubb Lino.
– Jag har tagit beslutet att vi måste utveckla lördagsklubben, säger Dragan Ciric till QX. De har stått och stampat på ett och samma ställe och det har gått sämre och sämre för klubben och de har låtit det självdö, säger han som förklaring till att han nu sagt upp Zipper.
Varför agerade ni så drastiskt och sa upp över en natt?
– Först och främst så måste de ha känt på sig detta och de har skitit i klubben, svarar Dragan. Dessutom har jag lärt mig att det inte är så bra att ge en klubb man säger upp flera veckor extra. Det blir dåligt och trist de sista kvällarna.
– Jag inser att jag blir det svarta fåret, men det får jag ta, säger Dragan till QX.
Vad händer nu?
– Jag sökte någon med idéer som ville ta över och folk pekade på Navid Kabiri, berättar Dragan. Han är eld och lågor och har en massa idéer. Finns det något jag är beredd att satsa på så är det just idéer.
Bilden av att det gått dåligt för Zipper är något som dementeras från Zippers håll och på deras hemsida utlovar de nya lokaler och att Zipper ”alltid kommer att finnas”.
– Som alltid har vi fyllt varje lördag och kommit upp i gigantiska siffror i baren som tillfallit Dragan, säger Torbjörn till QX. Så jag vet faktiskt inte varför han tog in Navid istället.
Varför har ni inte haft något säkrare kontrakt med ägaren?
– Det har som sagt gått bra, svarar Torbjörn Nyman. Vi hade inga kontrakt skrivna eftersom Dragan lovat dyrt och heligt att aldrig kasta ut oss eftersom jag ställt upp så mycket på honom… där fick man!
På Navid Kabiris Qruiser-blogg berättas det att han kommer öppna en klubb som heter Star Gay Disco. På Qruiser och Facebook har han också börjat marknadsföra klubben.
Kabiri vill dock inte kommentera turerna kring uppsägningen av Zipper till QX utan säger att han fokuserar på den nya klubben som öppnar på lördag.
I veckan kommer såväl Zipper-gänget som Kabiri att informera mer om hur kommande helg kommer att se ut på den stockholmska klubbscenen. En klubbscen som senaste åren varit osedvanligt lugn utan den turbulens och de klubbstridigheter som var utmärkande för stora delar av 00-talet.


Stavros från Stargayte: ”Det är som det brukar vara”