Schlagervinnaren Loreen tar en paus från segeryran för en gratisspelning på Fotografiska Muséet när Let’s talk HIV ordnar auktion på måndag. 200 gäster är inbjudna för att fira att organisationen nu blivit en bidragsstiftelse.
– Det känns oerhört stort, både att folk nu kan söka sig till oss för ekonomiskt stöd i sitt arbete med hiv-relaterade frågor, och att Loreen ställer upp trots att hon har så oerhört mycket nu, säger Åsa Hultman, grundare av Let’s talk HIV.
Totalt har 13 föremål skänkts till auktionen, av personer som Jonas Åkerlund och Johan Renck (Stakka Bo).
Alla har inte varit lika entusiastiska. När Let’s talk HIV ordnade sin första auktion 2010 undrade Åsa Hultman på sin blogg över det svala intresset från hbt-personer, trots att män som har sex med män är överrepresenterade i smittostatistiken.
– MSM-gruppen är viktig. Många av dem har liksom jag levt med människor som gått bort i aids. Men jag hade kanske för stora förhoppningar. Jag vet att många är engagerade i frågan på andra sätt, men jag hoppas att i alla fall några gillar det vi gör och vill visa sitt stöd, säger Åsa Hultman.
En av de som ställer upp är klädskaparen Lars Wallin, som bidrar med en skräddarsydd klänning efter köparens mått.
– Jag kände att det var självklart för mig att stödja Let’s talk hiv med denna couture klänning, för att på så sätt vara med att uppmärksamma hivfrågan och förhoppningsvis också bidra till minskad stigmatisering, säger Lars Wallin.
Sedan starten 2009 har Let’s talk HIV samlat in 1,5 miljoner kronor. Samarbeten med svenska modeskapare, kosmetikaföretag och auktionshus har gett pengar till hiv-forskning vid Uppsala universitet och bidrag till nätverket Noaks Ark.
Men den största personliga belöningen för Åsa Hultman är en trave e-post.– När QX första gången skrev om Let’s Talk Hiv fick jag direkt 50 mail från unga killar som på olika sätt levde med hiv och inte visste vart de skulle vända sig. Det var för mig den finaste belöningen, att känna att jag nått ut till en människa, säger Åsa Hultman.
Hennes egen bror var en av de första i Sverige att diagnostiseras med hiv. I sin första intervju med QX berättade Åsa Hultman om smärtan i att se sin bror tyna bor och hur hon ville sprida information om en livsviktig fråga som det blivit för tyst om.
Dagens Fråga
– Det är många som arbetar med hivfrågan, men problemet är att nå ut. I media är det i stort sett tyst, förutom en gång om året, omkring internationella aidsdagen, 1 december, men då skrivs det oftast om situationen i något land långt bort. Hiv händer här och nu.
Dolda bud har kunnat lämnas till auktionen över internet, hur många har ni fått in?
– Vi har fått in runt 15 förhandsbud och det känns kul.
Vilken av sakerna skulle du själv vilja ha?
– Jag tycker att Anders Petersens tavla är alldeles fantastisk.
Inte inbjuden till auktionen? Sista chansen att buda över internet!
Uppdaterad 2017-02-03