QX träffade dragstjärnorna inför deras gästspel på Kolingsborg. Sahara (Antoine Ashley) och Manila (Karl Westerberg, som faktiskt har en svensk farfar) var med i säsong två och tre av den populära drugsåpan och är ett par i verkligheten.

Vad vet ni om Sverige?
Manila: Jag älskar Abba!
Sahara: Och jag gillar Ace Of Base.
Manila: Vi är faktiskt positivt överraskade att det var så varmt. Jag hade förväntat mig en snöstorm! Och vi hade såklart koll på IKEA och köttbullar!
Sahara: Dessutom har vi nu blivit introducerade för svensk Eurovisionmusik. Det var jättekul att dansa till och se hur alla sjöng med. Vi har hittat en ny kul musikgenre här!
Hur kom ni med i RuPauls Dragrace?
Sahara: Jag hörde om det inför första säsongen och tyckte det kändes rätt så jag slängde på mig peruken och körde. Men då kom jag inte med utan antogs till den andra säsongen.
Manila: Jag var med i den tredje säsongen. Det kändes logiskt för mig att söka eftersom vi varit ett par i sex år och jag var ju med under inspelningarna när Sahara tävlade.
Sahara: Det var nästan givet att Manila skulle vara med efter att jag hade varit med. Hon kände ju alla i crewet och producenterna och så (skrattar).

Hur var det att vara med i programmet?
Manila: När jag var med visste jag att det var en tv-show där man skulle synas och vara en karaktär. JDet skulle vara lite drama och bråk liksom.
Sahara: Jag var nog inte lika förberedd på det. Jag trodde nog mer att det var som en dokumentär. Så jag blev lite överrumplad över allt tjafs. Men det var ju såklart en underbar upplevelse att träffa RuPaul och alla de andra tävlande.

Är det en rättvis tävling?
Sahara: Är någon tävling rättvis? Vi har våra idéer om att det finns ett visst favoritskap mot vissa men vi lämnar det där (skrattar).

Är programmet stort i USA?
Manila: Ja, absolut. Programmet har gett dragscenen en revival. Det poppar upp en massa nykomlingar över hela USA och det gynnar ju vårt arbete också. Däremot måste man förstå att det är en konst att vara en dragqueen. Det är inte bara att dra på sig en peruk och köra. Man måste lära sig att förfina och utveckla sin talang. Och det tar några år.

Syr ni era egna kläder?
Manila: Vi kan hjälpligt sy ihop ett plagg men jag brukar överlåta sömningen till ett proffs.

Ni bor ihop, delar ni draggarderob?
Sahara: Vi har våra egna looks som är typiska för oss så vi delar egentligen bara skoskåp med varandra.

Lever ni på att druga?
Manila: Efter att vi varit med uppträder vi i princip hela tiden. Jag jobbade som grafisk desgner innan jag var med i programmet men det har jag slutat med nu eftersom jag inte hann med nåt annat än att turnéra i drag. Man tjänar inte överdrivet med pengar men man blir ett namn och kan dra in pengar på att uppträda runt om i landet.

Blir ni igenkända utan drag?
Manila: Jo, jag känns igen på min blonda lugg. Och kommer vi tillsammans så vill folk alltid veta hur RuPaul är och hur inspelningen var. Våra fans är så gulliga och säger bara fina saker.

Träffades ni på dragscenen?
Manila: Nej, vi träffade varandra som killar och det uppdagades först i efterhand att vi båda brukade druga. Och sedan dess har vi båda uppmuntrat varandra att hålla på med draggrejen.
Sahara: Dragbranschen är annars väldigt tävlingsinriktad, men vi har aldrig känt av konkurrens av varandra.

Vad har ni för förebilder?
Manila: RuPaul har alltid varit en förebild så det var roligt att jobba så nära ett sånt proffs . Kylie och Madonna är annars mina ikoner.
Sahara: Michael och Janet Jackson är nog mina favoriter.

Vad är den största fördomen mot drugor?
Manila: Att man lever som kvinna och vill vara kvinna. Det vill ju inte vi, vi tycker bara att det är kul att klä ut oss. Det är som Halloween flera gången i veckan! Man blir ju en annan person när man kommer in i sin dragpersonlighet och får leva ut en annan sida av sig själv.

Hur länge kommer ni fortsätta vara dragqueens?
Sahara:
Så länge jag kan göra en hög spark och min hud inte saggar ihop.
Manila: Alltså. Jag kommer att vara den där gamla haggan som rullar in på ställena i rullstol och skriker att jag vill upp på scenen. Herregud, jag hoppas till och med att mina peruker begravs bredvid mig i en separat kista. Jag älskar det här.

Vad har ni för planer framöver?
Manila: Jag har släppt en singel som heter Hot Couture, skriven av folk som jobbat med Britney och Lady Gaga. Den är fab!
Sahara: J…och jag släpper min andra singel i dagarna. Den heter Go Off!. Det kändes som ett logiskt steg att börja göra egen musik när man är ute och uppträder. Man måste utvecklas inom sitt yrke, och folk tröttnar på att bara se dig stå och mima till andra artisters låtar.

Sthlm Night Fever, Kolingsborg, T-Bana Slussen, onsdag 28 december, 23.00-03.00. Dj:s Dj Makkan och Dj Bride. Showtime för Sahara & Manila 01.00.