Det närmar sig final i SvTs Allt för Sverige där en grupp oavbrutet snörvlande amerikaner låter tårarna flöda när de hittar nån gammal anmoder från en bortglömd by i någon svensk avfolkningsbygd. Och i en blandning av fascination, generat fnissande men kanske framförallt stolthet över intresset för det gamla landet så följer vi slaviskt svensk-amerikanernas upptäcktsfärd.
Och såklart älskar vi Guy Clark och Guy verkar ha fallit för landet där hans gamla anmoders familj slet vid den skånska kusten.
SVT-serien Allt för Sverige har gjort Guy till en offentlig person och han har redan fått en drös fans i vårt kalla land. Idag kan han knappt gå på restaurang i Stockholm utan att tittare kommer fram och ska prata med honom – och liksom pilla på honom. Och visst är det något märkligt med den tvärhand höga mannen i stor fluga. Man vill ta på honom. Som en docka. Är han inte lite magisk?
– A bow tie is like a smile on a shirt, kvittrar Guy Clark.
QX Stefan Nilsson fick ett snack med honom om hans stora intresse för flugor och det svenska (?) begreppet ”lagom”.
– Det är tack vare min pojkvän som jag gett sig in i modebranschen, får vi veta och dessutom att hans eget flug-märke Mr Guy till våren finns hos Nonno i Sturegallerian.
All för Sverige avsnitt 6, av åtta, visas 20.00 i SvT 1 och denna kväll besöker de Jokkmokk.

Läs Stefan Nilssons intervju med Guy Clark i QX december-nummer