Föra helgen. den 15 oktober, vann det debuterande synth-pop-punk-bandet från Jönköping, Du Pacque, priset för årets genombrott på Jönköpingsgalan, som i år leddes av bögarnas favorit Carina Berg. Bandet som ännu inte fått sitt massmediala genombrott har under det senaste året, trots sin blyghet, samlat på sig mer lovord än kanske någon annan debuterande artist.

De har hyllats för sina livespelningar på bland annat Debaser, Arvikafestivalen och Popadelica. De har dessutom uppmärksammats av bl.a. The Groove, P3Lab och franska AbsolutNoise, som alla förförts av bandets unika och direkt igenkännbara sound. Och i helgen belönades de alltså med priset för årets genombrott på Jönköpingsgalan – en gala som anordnas för att för att föra fram personer, organisationer, företag och kulturyttringar som under året har hjälpt till att föra Jönköpingsregionen in i framtiden och ut i världen.

Men även om bandet än så länge inte klivit in i det verkliga massmediala strålkastarljuset har Du Pacque inte passerat helt obemärkta i världen utanför livescenen. Den smutsiga och provokativa videon till deras låt ”Walk Straight”, regisserad av Erik Liss, har blivit något av en mini-hit på Youtube, och den saknar varken internationell genomslagsförmåga eller kvalitet då den genom sitt bildspråk liknar ett modeuppslag ur vilket high-fashion-modemagasin som helst.

Videon, som kanske först och främst för tankarna till en mörkare variant av Lady Gagas Alejandro-video, består av en serie bilder där ett antal muskulösa män förekommer i en rad homoerotiska och sadomasochistiska scener. Videon lånar också sin estetik från modefotografen Steven Klein – regissör till Alejandro-videon – som ofta använder sig av starkt militaristiska bilder där modellerna ofta ställs upp i avrättningsliknande vinjetter. Du Pacques video är dock mycket mörkare och smutsigare än både Gagas och Kleins bildspråk, och de tortyrlika scenerna i Du Pacques video påminner snarare om nedstigning till ett perfekt estetiskt skräckkabinett, där de muskulösa hunkarna straffas för synderna i livet före detta.

Och av texten till låten att döma kanske det just är genom sitt homoerotiska agerande som männen i videon får utstå tortyren. För är det inte så att Du Pacques sångerska, Matilda Månsdotter, genom sin sång uppmanar någon att bli heterosexuell genom att helt enkelt lära sig att ”gå straight”?

Du Pacques debutalbum, Erotique Du Pacque, släpptes den 28:e september i år och finns nu att beställa på bandets hemsida www.dupacue.com.

Se den snygga och provokativa musikvideon här: