Hetast i rutan – möt Roy Fares
Hur är det möjligt tänker jag när jag ser Roy Fares. Han har en kropp som ser ut att aldrig ha varit i närheten av en kalori, än mindre haft någon i sig. Ändå tillbringar han dagarna med att baka kakor, bullar, tårtor och bakelser. Och visst äter även han sötsakerna.
– Jag har alltid sagt till mig själv att man kan äta allt, i rätt mängd och bara ibland, men att man måste sköta sin träninng. Och för mig är träning viktigt, det får mig att må bra.
När började du intressera dig för bullar, kakor och efterrätter?
– Jag har nog alltid gillat att baka och pyssla i köket, enda sedan jag var liten. Jag brukade hjälpa mamma i köket när hon bakade. Men det var först på hemkunskapen som intresset väcktes och jag kände att det var kul att få jobba med händerna och vara kreativ.
Så du stod hemma och rullade chokladbollar istället för att spela fotboll med killarna när du var liten?
– Ja, det gjorde jag faktiskt (skrattar).
Roy kom med sin familj till Sverige från Libanon 1990. Han var sex år gammal. Och för två år sedan åkte han tillbaka för att hälsa på.
– Jag var där på min kusins bröllop. Det var första gången jag var tillbaka sen jag flyttatade till Sverige. Det var en konstig känsla att gå på den gatan där man sprungit och lekt som barn. Jag skulle verkligen vilja åka tillbaka snart igen.
Du är uppväxt i Örebro, när och varför flyttade du till Stockholm?
– Vi flyttade till Örebro eftersom vi hade släkt som bodde där redan, men så fick jag jobb på Tössebageriet 2005 efter att ha vunnit SM för unga bagare.
Var du en gottegris när du var liten?
– När jag var liten? Haha, det är jag fortfarande.
Är gaykillar bättre på att avstå sötsaker än andra tror du..?
– Jag skulle inte vilja tro det, men vi är kanske lite mer försiktiga med vad vi stoppar i oss för sötsaker. Men det ska jag ändra på (skrattar).
Har du alltid varit tränad?
– Nej, i skolan var jag ett riktigt kakmonster (skrattar) men där skulle man ju prova bakelser och kakor fem dagar i veckan i tre år! Det var ju rena drömmen tyckte man, allt var ju väldigt nytt. Men det hade sitt pris, så då började jag träna.
Du blev årets bagare 2005, årets konditor 2010 och nu ser man dig på lördagar i Go’kväll, det går bra nu?
– Ja, det går bra nu (skrattar) Jag är lyckligt lottad som alltid haft duktiga konditorer och bagare runt mig. Att jag sedan fått chansen att vara med i Go´kväll har verkligen varit en kul resa. Varje program är en utmaning eftersom det är live och jag kan inte laga något som låter för mycket, jag kan till exempel inte sätta igång med elvispen när som helst. Det får jag vänta med tills de visar ett reportage. Och så ska det ju vara bildmässigt snyggt i TV också.
Vad tycker du är roligast att göra, har du några favoritingredienser?
– Jag tycker om att jobba med choklad, bakelser och tårtor. Men även desserter, då känner jag mig som mest hemma. Jag är svag för saker med nötter och kola.
Alla TV-kockar släpper ju böcker, när kommer Roy Fares debutbok?
– Ja, det blir ju ingen kokbok, mer en bak/dessert-bok isåfall. Vi får se, det ligger med i den framtida planeringen.
Vad innebär det att bli Årets Konditor?
– Att bli Årets konditor har alltid varit ett mål för mig, men jag har känt att jag varit för ung och oerfaren tidigare för att kunna bära upp titeln och vara yrkets ansikte utåt. Det är ju Sveriges största tävling för professionella konditorer. Att vinna är en bekräftelse på att man är duktig på det man gör och det öppnar så otroligt många dörrar. Men sen är det självklart en väldigt stor prestige att vinna, man blir helt plötsligt ett namn i konditor-Sverige.
Många känner nog igen dig från gayklubbarna i Stockholm, där har du bland annat jobbat som go go-pojke. Är det ett avslutat kapitel?
– (skrattar) Ja jag har lagt dansskorna på hyllan. Men det är klart att jag blir sugen ibland, men nej, nu har jag bestämt mig för att hålla mig vid bakbordet.
I höst kommer du att synas i olika reportage i Damernas värld, Sköna hem, Aftonbladet och Expressen ”mitt kök. Vad har du för andra projekt i höst?
– Många saker är det på gång, men tyvärr inget jag kan nämna här då saker inte är riktigt fastställt, men just nu jobbar jag med lanseringen av Blossas nya julglögg som lanseras den 6 september. Till det ska jag ta fram ett recepthäfte med sju sorters små godsaker som passar till glöggen. Sen kommer jag att vara med på Det goda köket-mässan.
Men det finns andra sötsaker i ditt liv också. Du hittade till exempel kärleken i Los Angeles… Det kan man kalla långdistansförhållande, hur funkar det?
– Ja det stämmer, långdistans suger ibland, men man får försöka tänka på vad det är som håller oss ihop och tänka på dom positiva stunderna när man är med varandra. Vi är båda lyckligt lottade och har möjlighet att kunna resa till varandra lite då och då. Jag kom just hem efter att har varit där i fem veckor vilket var helt fantastisk.
Är drömmen att flytta dit?
– Ja, men just nu händer det så mycket här så det ligger lite på is. Jag ansöker om arbetsvisum i USA, sen får vi ta det där ifrån. Men det är klart att drömmen är att få somna och vakna med den man älskar, det gäller väl alla.
Uppdaterad 2020-10-13