Läs allt om Mr. Gay Swedens historia i QX augusti 2011
Redan innan första tävlingen 1999 grälades det om vem som hade rätt till namnet ”Mr. Gay Sweden”. Enligt Patent- och registreringsverkets Gustav Melander är det svårt att äga namnet då det beskriver en viss typ av tävling – en skönhetstävling för homosexuella män i Sverige – och inte en särskild tävling i sig – typ Kennys & Lennys Homoerotiska Skönhetsextravaganza.
Andra beskrivande namn som ”Apoteket”, ”Taxi Stockholm” eller ”Kexchoklad” har ansetts vara så tydligt kopplade till en viss produkt att de har kunnat varumärkesskyddas.
– Om ett i sig beskrivande namn genom en marknadsundersökning kan bevisas peka ut ett kommersiellt ursprung så kan det varumärkesskyddas. Men även med ett sådant skydd skulle man troligtvis få ett snävt skyddsomfång, säger Gustav Melander.
2006 registrerade Clean Groups grundare Navid Kabiri en logotyp där texten ”Mr. Gay Sweden” ingår. Men enligt Gustav Melander hindrar det inte andra från att använda namnet.
– Han har rätt till logotypen, men inte nödvändigtvis till namnet i sig. 2010 gjorde vi till exempel bedömningen att ett liknande namn – Miss Polonia Sweden – inte gick att varumärkesskydda. Sen beror det även på hur och i vilken omfattning märket har använts.
Om man genom en marknadsundersökning kan se att namnet Mr. Gay Sweden genom år av användning är tillräckligt starkt kopplat till årets arrangör Clean Group skulle alltså ett varumärkesskydd eventuellt vara möjligt, som i fallet med ”Apoteket” som ju bara är ”ett apotek” i bestämd form.
Men ett sådant skydd är enligt Gustav Melander kraftigt begränsat: en tävling med namnet Mr Gay OF Sweden skulle kanske slinka igenom ändå, precis som de många Apoteket-varianter som ploppat upp sedan verksamheten privatiserades.
2007 köpte klubbarrangören Leo Berglund vad hon trodde var rättigheterna till namnet ”Mr. Gay Sweden” av dåvarande arrangören Ulrich Bermsjö.
– Men i och med att det inte är klart om namnet går att äga, är det omöjligt att säga exakt vad som överlåtits, säger Gustav Melander.
2007 och 2008 hölls därför två tävlingar med samma namn. Som bestämmelserna ser ut idag skulle vem som helst kunna arrangera en tävling med namnet Mr. Gay Sweden. Men troligtvis inte helt utan problem:
– Uppstår det en tvist med en annan arrangör så är det domstolen som avgör vem som har rätt.
Det är alltså inget som Patent- och registreringsverket kan avgöra på förhand. Enligt Gustav Melander finns ett enkelt knep för att undvika käbbel i framtiden.
– Man kan välja ett mer specifikt namn på sin tävling.
Typ Kennys & Lennys Homoerotiska Skönhetsextravaganza.
Uppdaterad 2016-11-15