Charlotte Perelli, Velvet, Sara Varga och Danny är några av de artister som uppträder under Prideveckan. Men inte under gratisspelningarna på festivalens scen.

De spelar på de slutna fester som Clean Group arrangerar under veckan, och har skrivit kontrakt på att inte ge några fler spelningar i anslutning till Stockholm Pride.

– Jag vill erbjuda någonting som inte finns någon annanstans på festivalen. Jag vill ha något unikt, och självklart ska artisterna vara exklusiva för Clean Groups gäster, säger Navid Kabiri på Clean Group.

Charlotte Perelli är en av de artister som Stockholm Pride frågat och som tackat nej på grund av sitt kontrakt att spela på Clean Groups schlagerfest på torsdagen.

– Visst, det hade varit kul att ha Charlotte på scen, eftersom hon är en av våra vinnare. Men vi har 32 andra artister under kvällen, så jag är nöjd med det vi har, säger Matthias Mattsson, artistansvarig på Stockholm Pride.

Enligt Matthias Mattsson kan inte festivalen ställa samma krav på exklusivitet som Clean Group gör.

– I och med att vi arbetar ideellt ställer många av våra artister upp utan ekonomisk ersättning, och då lär det bli svårt att ställa sådana krav.

Prides schlagerstall är hämtat ur fem decennier, med start på 60-talet och bland de 32 syns Pernilla Wahlgren, Sanna Nielsen, och trion Hanson, Carson & Malmqvist.

– Plus en hel del överraskningar under kvällen, särskilt för dem som minns Eurovision 1989.

Festivalområdet för Stockholm Pride ligger i år i Kungsträdgården i Stockholm. Festivalen bekostas genom att en del av ytan hyrs ut till restauranger och utställare.

Clean Group har i år fördelen av att samarbeta med Café Opera, beläget just vid Kungsträdgården. Genom sin lounge på Operaterassen får man direktkontakt med sin målgrupp, utan att betala en krona till Stockholm Pride.

– Men jag ser det inte som att vi tar något från festivalen – snarare tillför. Någon från Göteborg skulle antagligen inte åka till Pride om det inte fanns några fester att gå på, så på så sätt hjälper vi varandra, säger Navid Kabiri.

Ett exempel på hur denna synergieffekt ska gynna båda parter är Pridepaketet, ett slags rabatthäfte för de arrangemang som hålls utöver festivalens gratisprogram i Kungsträdgården och på Kulturhuset.

Det billigaste Pridepaketet kostar 250 kronor och ger 20 procent rabatt på Cleans fester – 160 kronor alltså, för den som tänkt gå på alla. Vidare går 50 kronor till Stockholm Prides solidaritetsfond.

Vad Pride tjänar på samarbetet är idag svårt att mäta, då festivalen valt att inte gå ut med försäljningssiffror.

Klicka för att se ALLT priderelaterat i QX Gaymap