Hur kom du på idén till boken?
– 2014, under en skrivövning på en skrivarkurs, fick vi ett scenario som var att en person skulle stå på en klippkant och tänka över livet. Frågan var vad personen skulle göra sedan. I min fantasi var det en kvinna som stod där, och hon hoppade såklart från klippan. Men varför? Jo, för att hon just brutit upp med sin man och hade hjärtesorg. Men varför hade de brutit upp? Jo, för att hennes man alltid hade varit homosexuell, vilket nu avslöjats. Men varför gifte de sig då från början? Och så vidare. Ju fler frågor jag ställde, desto mer svällde berättelsen och blev till slut Dagen F.

Miranda upptäcker att Gunnar är homosexuell genom ett misstag?
– Han har glömt att stänga ner chattfönstret, och när Miranda öppnar datorn, möts hon av en porrsajt och Gunnars chattfönster där han har chattat med andra män.

Varför ville du lyfta detta tema i din bok?
– En del av mig ville göra upp med bilden av homosexuella som jag växte upp med. Jag föddes 1976, och under 80-talet var det mycket negativt snack om ”bögar” i omklädningsrummen. Den allmänna bilden som förmedlades av både polare, släktingar och bekanta var att man skulle passa sig för de där ”äckliga bögarna”. Även om jag stundtals drogs med i jargongen, var det alltid något inom mig som skavde när jag befann mig i ett sammanhang där någon häcklade homosexuella. Jag kunde inte sätta ord på det då, men i takt med att jag blev äldre och tog del av olika homosexuellas livsöden genom filmer och tidningar, började jag förstå att jag själv bar runt på en massa grundlösa fördomar. Filmen som definitivt fick mig att ändra inställning var The Crying Game, som berörde mig djupt även om jag inte erkände det då för vännerna jag såg den med. Det var först efter den filmen som jag insåg att homosexuella personers känslor och tankar fungerade precis som mina egna. Att jag inte hade förstått eller velat se det tidigare, är fortfarande en skam som jag bär.

Du är själv straight? 
– Ja.

Hur har du researchat till boken och tagit dig an Gunnars känslor kring detta?
– Genom livet har jag haft ett antal samtal med homosexuella och om hur de ”kom ut”. Jag har använt mig av minnena från dessa samtal, men precis som en skådespelare har jag också gjort mitt yttersta för att tänka mig in i Gunnars situation och hur jag själv skulle känna och agera om jag var han. I grund och botten har ju vi människor samma basala behov och grundkänslor: Vi vill se, vi vill bli sedda, vi vill älska, och vi vill bli älskade. Ett klassiskt skrivtips är ”write what you know”, vilket betyder att man med hjälp av sina erfarenheter ska försätta sig själv i känslan eller situationen som man skriver om. Gunnar upplever genom boken allt från sorg och förnedring till lycka och triumf. Eftersom jag själv har upplevt alla dessa saker, har jag plockat fram de känslorna inom mig och genom ett fantasifilter applicerat dem på Gunnar.

Vad önskar du dig just nu?
– Att ligga och blunda på rygg på en klippa i skärgården, känna doften av ljung och en samt höra ljudet av en avlägsen aktersnurra.

Dagen F ges ut av bokförlaget Mormor och kommer ut den 25 april.

Johannes Vivers.