Wall of Humanity, ett skolprojekt av Alberto Ramos för att belysa hbtq, jämställdhet psykisk ohälsa och mycket mer, var ett resultat av flera års mobbing han utsattes för på sin gymnasieskola. Projektet satt uppe ett tag men saboterades. Nu, lite mer än sex månader efter, är det dags för Alberto Ramos att ta nästa steg. Nu släpper boken ”eighteen” i tre delar, som han illustrerat och skrivit själv.
”Eighteen” är uppdelad i tre delar och speglar en 18 årig homosexuell killes liv. Det börjar med Ending, som är den mörkaste och tyngsta delen. Andra delen heter Transission och handlar om att utforska sig själv och komma på vem man är. Sista delen har fått titeln Beginning, för att berätta om hur efter mörker så kommer ljuset.
Alla delar skiljer sig från varandra, och berör allt från hbtq, homofobi, förlust, immigration, självmord, men också glädje och hur man läker sina sår.
Han berättar att böckerna påminner om Wall of Humanity. Budskapen är liknar varandra, men genom att släppa böcker så blir det permanent.
– Wall of Humanity kunde förstöra och sabotera. Mina böcker kommer finnas kvar. Det känns bra att hur mycket de än försöker så kommer mina böcker ändå finnas där. Jag vill att böckerna ska spridas och släppas i alla möjliga former, ljudböcker, e-böcker, vanliga fysiska böcker.
Det tar tid att vara perfektionist
När QX pratar med Alberto berättar han att boken först var planerad att släppas i början av november, i samband med hans födelsedag.
– Men det är svårt. Jag är en sån perfektionist. Så böckerna har gått fram och tillbaka i flera turer så att jag kan försäkra mig om att allt blir som jag tänkt mig. När de nu är släppta så finns det ingen återvändo.
Trots att boken nyss släppts så berättar Alberto om andra saker han jobbar med, bland annat en fotobok med bilder från Stockholm.
– Jag har massa andra projekt också som jag håller på med. Boken ska vara fröet till något stort. Genom sociala medier har jag märkt att jag kan nå ut till väldigt många personer. Jag vill göra så mycket mer.