I söndags röstades, efter 43 dagar, Vanessa Lopez ut från Big Brother huset av TV-tittarna. När hon kom ut ur huset fick hon veta vad som sagts bakom hennes rygg. I veckan som gick reagerade några av QX läsare på det hat och de hot som i Livesändningen tidigt förra måndagsmorgonen uttalades av Gökhan ”Gurkan” Gasi. Enligt läsaren skall han uttalat grova hotelser om att utsätta Vanessa för våld.
– Gurkan sa till mig att några transpersoner reagerat på det han sagt, berättar Vanessa Lopez för QX på frågan om vad hon fick veta medan hon var i huset.
– Och produktionen sa att det som hänt inte var något allvarligt, lägger hon till.
Nu när hon lämnat huset säger hon att hon vill veta vad som verkligen sagts och hon kommer att kräva ut materialet från sändningen.
– Jag vill veta vad han sagt och varför folk reagerade så starkt så jag vet hur jag kan förhålla mig till det och eventuellt gå vidare, säger hon till QX.
– Hur var stämningen i huset mellan er två?
– Jag kände ju att han inte tyckte om mig men han sa aldrig något direkt till mig, säger Vanessa. Killen är verkligen en riktig liten mansgris full av fördomar. Och har han uttalat de hotelserna så planterar tankar hos unga människor och banar vägen för att det är okey att uttala sig så.
– Hur ser reglerna ut för er inne i huset? Får man agera som Gurkan sägs ha gjort?
– Vi har en regelbok och där står att inga hot och kränkningar får förekomma, svarar Vanessa. Innan jag gick in i huset så sa de just att det som hänt aldrig skulle accepteras. Som det låter så har han brutit mot reglerna men de har nog ändå gjort en bedömning att eftersom han är populär så får han stanna kvar.
Livesändningen streamas ut och finns inte att se oredigerad i efterhand. Vanessa vill nu ha tillgång till allt det som sänts för att göra en bedömning om hon skall ”gå vidare” med de hotelser som uppges ha uttalats.
Efter att QX och annan media uppmärksammade ”Gurkans” påstådda hotelser så gjordes en genomgång av livesändningen och Big Brothers produktionsledning utdelade en varning till Gurkan. Den Facebook-baserade livechatten, där en rad grova påhopp på transpersoner skrivits, har efter förra veckan ändrats så att man måste bekräfta att man själv ansvarar för sina inlägg. Det motiveras med att ”en del användare missbrukat chatten och skrivit elaka saker”. Om ”elakheterna” fortsätter hotar man att stänga chatten helt.
– Tycker du att det varit värt att vara med i Big Brother?
– Jag känner att jag fått en bra respons, säger Vanessa men lägger till att hon nog kan göra en bedömning framöver när hon fått mer feedback.
– Men mina vänner säger att jag framställts seriöst och rakt och att jag kan vara nöjd med det. Själv är jag nöjd med hur jag hanterade konflikterna.
– Känner du att du påverkat synen på transsexuella?
– Det gör jag faktiskt. Grejen är att jag ju är den första transsexuella i Sverige som gått ut så här öppet, svarar Vanessa Lopez.
– Vem tycker du skall vinna Big Brother?
– Sonia eller Martin.

Vanessa Lopez röstades ut Big Brother har drag-tema TV4 sprider hat mot transpersoner Transsexuella Vanessa intar Big Brother-huset