Det har verkligen varit en otroligt spännande resa! Jag möter så många modiga och öppensinnade ungdomar varje dag, som ställer relevanta, kluriga och väldigt ärliga frågor till mig.
Sedan kommer ju HBTQ+-personer ut nästan varje dag, men för mig blir det extra ”utsatt” i och med att jag spelar föreställningar varje vecka med denna tematik. Dessutom väljer jag, så som jag alltid gör vid jubileum, att skänka pengar till regnbågsfonden.QX pratade med dig i samband med din 100:e föreställning. Vad har hänt sedan dess med dig och föreställningen?
Oj, det har hänt otroligt mycket! Redan våren 2017, när jag passerade 100 föreställningar, var ett utdrag från manuset en av de texter som sökande till Teaterhögskolan i Göteborg, kunde välja mellan. Det känns som ett stort erkännande för mig som dramatiker när de frågade om de fick använda min text, speciellt eftersom det var mitt debutmanus.Jag har dessutom gett ut boken ”Gay, straight eller mittemellan?”. I den boken besvara jag vanliga, knäppa och roliga frågor, som barn, ungdomar och vuxna har ställt till mig i direkt anslutning till föreställningen.
Trots alla härlig ”skrytfakta” är ändå alla meddelande, som jag får via sociala medier och mejl, det som berör mig mest och som gör mig mest stolt. När jag läser meddelande från ungdomar, som tackar för föreställningar och säger att de vågar komma ut tack vare mitt besök, då gråter jag några glädjetårar och sträcker på mig extra mycket!
Varför tror du att ”komma ut”-delen fortfarande har så stort fokus i samhället?
Tyvärr ser vi ju att världen blir brunare och brunare på många ställen och att det i ett land som Sverige finns en jargong om att säga ”bögjävel” till allting som är negativt. Jag hör det varje vecka när jag är ute på skolor, så därför är det hela tiden viktigt att belysa den typen av problem och hela tiden markera mot människor som använder sig av homofobiska kommentarer.
Tanken med föreställningen är att lära och upplysa elever på skolor, men vad har du lärt dig?
Jag lär mig nya saker varje dag, och jag ser hur våra barn och ungdomar alltid kommer vara smartare och mer öppna än vi vuxna. När jag började med föreställningen hade jag svårt att definiera begreppet queer, visste inte skillnaden mellan bi- och pansexuell, jag hade aldrig hört talas om icke-binär och hade väldigt dålig koll på HBTQ-historian i Sverige. Nu har jag fått mycket mer kött på benen, men får hela tiden bli undervisad av den unga generationen.
Siktar du på 1000 föreställningar eller vad är målet?
Jag kommer att jobba med föreställningen så länge jag ser att det finns ett behov. I höst spelas cirka 120 föreställningar och våren har redan ett 80-tal föreställningar, så det minskar ju inte direkt i intresset.
Läs mer om Oskar och han projekt på sternulf.se
Uppdaterad 2019-07-31