Kritiken lät sig inte vänta när Scarlett Johansson fick rollen som Dante i kommande Rub & Tug. Filmen regisseras av Rupert Sanders som låg bakom Scarletts senaste storfilm Ghost in the Shell. Där fick hon utstå massiv kritik för att som vit skådespelerska ha spelat en asiatisk karaktär.

Och det var samma kritik som fick Twitter att koka i förproduktionen av Rub & Tug. Hennes beslut att ta rollen anklagades för att vara ”tondövt”. Ilskan grundar sig i att en ciskvinna får spela rollen som transman, istället för en skådespelare med faktisk transbakgrund.

När tidningen först Bustle kontaktade Scarlett för en kommentar svarade hon att de kunde kontakta  Jeffrey TamborJared Leto och Felicity Huffmans representanter, som alla spelat transroller förut.

I ett nytt uttalande till Out Magazine backar nu Scarlett från rollen och sitt uttalande.

– Efter att etiska frågor har lyfts gällande min roll som Dante Tex Grill har jag valt att backa från projektet. Vår kulturella förståelse för transpersoner fortsätter att öka, och jag har lärt mig mycket om communityt sen mitt första uttalande och förstått att det var okänsligt. Jag känner beundran och kärlek för transcommunityt och jag är tacksam över den debatt som nu har påbörjats gällande inkludering i Hollywood.

– Jag hade älskat att få chansen att ge liv åt Dantes berättelse. Men jag förstår varför många anser att han borde porträtteras av en transperson.