– Statistiken säger att 97 procent av alla sexuella övergrepp begås av cismän och därför är det de som är problemet. Tweeten var kanske något av en fyllegrej, men det var verkligen inte ett skämt.
Den kvällen blev startskottet för Statement Festival som kör sitt första år den 31 augusti och är helt fri från cismän på scen, i publiken och i personalen.
– Det var så jävla många som kände att ‘nu får det fan vara nog’. Jag tror att det var det som gjorde att tweeten fick så stor spridning. Framför allt fick jag respons från personer som själva ville gå på en sådan festival. Det var allt från äldre tanter i Kiruna till unga tjejer som funderade på att gå på sin allra första festival.
Knyckare var plötsligt den oavsiktliga feministiska aktivisten till ett hav av kvinnor, ickebinära och transpersoner med en sak gemensamt – de ville gå på konsert utan att oroa sig för att bli omringade och våldtagna i publikhavet. Även om de flesta sannolikt har förståelse för en sådan önskan så började det storma i hennes inkorg.
”Du vet inte vilka män som våldtar”
– I början fick jag svara på svinmycket mejl av män som på riktigt undrade varför inte just de fick komma. De var vana vid att ha tillgång till samhällets alla ytor exakt hela tiden. Men oftast räckte det faktiskt att bara förklara hur stort problemet är och att vi behöver en frizon.
Vad är din bästa comeback till en man som inte våldtar och blir ledsen för att han inte får komma på festivalen?
–’Alla män är inte våldtäktsmän’-argumentet. Det är sant. Men som besökare på till exempel en festival så vet du inte vilka av männen runt om dig som faktiskt våldtar. Så genom att utesluta det elementet helt så behöver ingen som är där kolla sig över axeln. Man kan släppa det säkerhetsbeteende som har behövt bli standard för alla som inte är cismän.
– Dessutom finns det jättemånga andra stora separatistiska rum. Som till exempel Vårruset och Tjejmilen, två enorma maskiner där män inte är välkomna. Men då är det ingen man som blir ledsen och ifrågasätter varför inte han får springa en mil. Det är som att det är okej med separatism när vi gör något som vi blir smalare av, men om vi bara ska lyssna på musik och dricka bärs så blir det tvärnej.
Hon växte upp i det hon själv beskriver som ”ett råsvennigt hem” ute på landet, med en mamma som arbetade inom vården och en bilmekande pappa. Och även om feminism inte var det hetaste samtalsämnet under uppväxten så har det alltid bubblat inom henne.
– Jag funderade mycket på varför det var konstigt när jag gjorde vissa saker samtidigt som ingen reagerade när min brorsa gjorde detsamma. Men först när jag var 15 år och blev placerad i en grupp för stökiga tjejer så gjorde jag min första feministiska analys.
”Pappa går runt med en Statement t-shirt”
Tjejgruppen fick gå på en föreläsning av den norska politikern Berit Ås som skrivit boken De fem härskarteknikerna och exakt där, i Varbergs gamla kulturhus blev Knyckares feministiska uppvaknande ett faktum.
– Jag satt och lyssnade och kände bara ‘wow, det är det här som har pågått’. Det är inte jag som är helt sjuk i huvudet som vill något annat än vad mina ramar tillåter. Utan det är någon gubbe som har bestämt hur det ska vara och därför straffas jag på det här sättet. Det kändes helt fantastisk och helt fruktansvärt att äntligen förstå.
När hon idag besöker föräldrahemmet tar feminismen större plats, mycket tack vare den stundande Statement Festivalen.
– Pappa går runt med en Statement T-shirt och tycker att det är asfett. Det är det som är spännande med Statement. Visst är det kul och intressant att prata om motståndet men 99 procent av alla reaktioner har ändå varit positiva och det är en svinmäktig kraft. Jag menar, till och med min pappa som är en bilmekar-gubbe tycker att det här är en bra grej.
Som så många andra är Knyckare hopplöst heterosexuell. Men en bagatell som sexuell läggning håller som tur är inte henne borta från Pride, där hon bland annat är paradutropare med parhästen Josefin Johansson.
– Pride är min stora grej och jag försöker se till att jobba med det på något sätt varje år. Nu i år kommer jag också vara en del av EuroPride i Göteborg.
Statement Festival hålls i Göteborg på Bananpiren den 31 augusti till den 1 september och biljetter finns tillgängliga nu.