På fredag är det premiär för The Laramie Project på Kulturhuset Stadsteaterns scen i Skärholmen. Pjäsen handlar om hur den lilla staden Laramie 1998 skakades av mordet på Matthew Shepard, en ung homosexuell man. Mordet var ett av de första att benämnas som hatbrott och pjäsen tar upp hur staden påverkades av händelsen.
Per Öhagen spelar en av rollerna i pjäsen, som regisseras av Carolina Frände, och vi tog ett snack med Per inför premiären.
Hur beskriver du The Laramie Project?
– The Laramie Project bygger på intervjuer gjorda efter mordet på Matthew Shepard i Laramie 1998. Svaren utgör den största delen av pjäsen, som berättar om hur en plats och dess invånare förändras efter att något du inte trodde kunde hända där det faktiskt händer.
Varför är pjäsen viktig idag?
– Pjäsen är väldigt aktuell idag när så mycket i samhället kretsar kring frågor som tillhörighet, gemenskap, utanförskap och våld i olika former.
Vad är din roll i pjäsen?
– Vi är nio skådespelare på scen som delar på typ 65 roller, så jag spelar allt från mordutredare till den ökände baptistpastorn Fred Phelps.
Hade du sett den innan?
– Jag har inte sett pjäsen tidigare och vår uppsättning blir den första av The Laramie Project i Sverige.
Vad är Carolina Frändes styrka som regissör?
– Hennes enorma, konstnärliga mod. Det genomsyrar allt från form till de rum, grupper, och slutligen föreställningar hon skapar.
Hade du koll på mordet på Matthew Shepard?
– Jag minns när det hände 1998 och jag minns att det stärkte mig att detta fruktansvärda anti- gayhatbrott fick ta så stor plats i media som det gjorde.
Vilka skulle du vilja såg pjäsen först och främst?
– Först och främst vår huvudsakliga målgrupp: unga människor i gymnasieåldern, men sen så många som möjligt som har åldern inne. Pjäsen väcker mycket tankar om vilken typ av samhälle vi vill ha och leva i.
Det är 20 år sedan detta hände, känner du som homosexuell man att utvecklingen har gått framåt?
– Utvecklingen har rusat framåt! Dessvärre ser jag nu tydliga tendenser att utvecklingen på många håll saktar av eller rent av backar. Kampen för alla människors lika värde och rättigheter är viktigare än någonsin.
Slutligen, vad har du för drömroll?
– Jag har ingen. Innan en roll kan bli en drömroll måste sammanhanget, kollegorna och materialet vara drömmiga. The Laramie Project på Kulturhuset Stadsteatern i Skärholmen har hög drömfaktor. På riktigt.
Uppdaterad 2018-03-12