Under julledigheten kan det vara värt att lägga sig till rätta i soffan och sträcktitta på en ny serie. QX har kollat in ett par serier som inte bara är bra utan dessutom har karaktärer och storylines som är LGBTQ.

Godless
Story: Hyllad västerserie med Downton Abbey-favoriten Michelle Dockery (Lady Mary) om La Belle, en stad där i princip alla män dött i en gruvolycka, och kvinnorna ny styr staden. Dockery spelar änkan Alice Fletcher som tar in en ensam cowboy, Roy Goode, som förrått den skoningslöse rövaren Frank Griffin (Jeff Daniels) och nu är på flykt från honom och hans banditgäng. Men det är bara en tidsfråga innan Griffin hittar till La Belle…
Omdöme: Långsamt byggande story som griper tag med riktig intressanta karaktärer. Seriens avslut ger dessutom ett mäktigt klimax när många av seriens karaktärer äntligen syns i scener med varandra. Att serien är rå och inte skyr våldsamheter gör den bara mer realistisk och spännande.
Regnbåge: Merritt Weaver (The Walking Dead, Nurse Jackie) spelar tuff brud som vägrar klänning och har ihop det med stadens lärarinna.
Skådespelare: Michelle Dockery, Merritt Weaver, Jeff Daniels, Jack O´Connell

Ozark
Story: Marty Byrde (Jason Bateman) jobbar i Chicago och tvättar pengar åt en mexikansk knarkkung. Saker och ting går fel och Marty med familj tvingas fly med familjen ut till en avsomnad håla vid Lake Ozark i Missouri.
Omdöme: Jason bateman brukar synas i mestadels komiska roller men är lysande som ekonomen som hamnar i trubbel konstant men på smarta sätt lyckas ta sig ur den  ena knipan efter den andra. Hans fru spelas av flerfaldigt Oscarsnominerade Laura Linney, och hon är fantastisk i rollen som stöttande men skarpsint partner. Stor plus också för unga Julia Garner som spelar kaxiga 19-åringen Ruth Langmore som styr sin familj med järnhand.
Regnbåge: Jason Butler Harner spelar homosexuell FBI-agent som går över lik för att få den info han behöver.
Skådespelare: Jason Bateman, Laura Linney, Julia Garner

Riverdale
Story: Serietidningen Acke med karaktärerna Acke, Betty, Veronica, Jughead och Josie har blivit ungdomsdrama. Tänk Gossip Girl korsat med Twin Peaks. Acke slits mellan Betty och Veronica när serien tar fart, och samtidigt dras alla in i en mordhistoria där staden Riverdales stora ungdomsatlet hittats mördad…. Serien är inne på sin andra säsong och går lysande i USA. Skådisarna är stora stjärnor på sociala medier och röstades nyligen fram som den serie som flest läsare av nöjesbibeln Entertainment Weekly ville se på tidningens omslag.
Omdöme: Bra tempo och snyggt filmad serie med snygga skådisar som gjuter nytt liv i ungdomsseriegenren. Smart dialog korsad med karaktärer som är djupare än vad genren vanligtvis bjuder. Och en snygg bög-karaktär som har skinn på näsan och får ligga lite är ju aldrig fel. Stor plus också för castingen av de ”vuxna” rollerna. Luke ”90210-Dylan” Perry och Mädchen ”Twin Peaks-Shelly”Amick spelar föräldrar till Acke respektive Betty.
Regnbåge: Bettys bästa polare Kevin är bög och får inte bara de snärtiga replikerna med popkulturreferenser, han får även skolans snyggaste ”jock” på fall. Kevin får med seriens gång också ge ansikte åt ”cruising”…
Skådespelare: K.J Apa, Lili Reinhart, Camila Mendes, Cole Sprosse, Casey Cott

Dynastin
Story: Ny variant av den klassiska såpan från 80-talet om familjerna Carrington och Colby. Arvtagerskan Fallon kommer tillbaka till hemstaden och upptäcker att hennes nya styvmor har andra planer för familjeföretaget. Hon slår sig då ihop med sin fars värsta fiende…
Omdöme: Såpigt till max men extremt underhållande med catfights, hetero- och homosex, svek, passion och plötsliga dödsfall.
Regnbåge: Heather Locklears klassiska lilla bitch Sammy Jo har här blivit bögen Sam Jones som spelas av Rafael de la Fuente som vi senast såg i Empire i en gayroll.  Och precis som i originalserien är karaktären involverad med rikemanssonen Steven. Till skillnad från originalet är dock inte Stevens homosexualitet en grej för någon och storyn kan röra sig bortom ”komma-ut”-issues vilket är befriande.
Skådespelare: Elizabeth Gilles, Nathalie Kelley, James Mackay

Easy
Story: Fristående avsnitt om olika par i Chicago där varje avsnitt handlar om ett nytt par.  Seriens andra avsnitt, Vegan Cinderella, handlar om en lesbisk relation där Chase (Kiersey Clemons), försöker bli vegan och lära sig köra motorcykel för att impa på Jo (Jacqueline Totoni), en aktivist som hon dejtar.
Omdöme: Avsnittet har hyllats som seriens mest uppriktiga och realistiska. Och det stämmer rätt bra. Vi känner igen oss i att träffa en ny person som man är beredd att göra det mesta för. Dialogen i seriens avsnitt är ofta improviserad och det gör den mycket mer lättillgänglig och äkta, särskilt i detta avsnitt.
Regnbåge: Se ovan.
Skådespelare: Kiersey Clemons, Jaqueline Totoni

Andra sevärda serier med regnbågskaraktärer på Netflix (i urval): Grace and Frankie, 13 reasons why, Orange is the new black, Black Mirror, Modern Family, How to get away with murder, Shameless, Please like me….