I kväll är det premiär på Vår tid är nu, en av de största dramasatsningarna som SVT gjort. I serien möter vi familjen Löwander med familjeöverhuvudet Helga (Suzanne Reuter) som driver restaurangen Djurgårdskällaren. Serien tar vid direkt efter Andra världskrigets slut och sträcker sig över flera decennier. En av seriens karaktärer är servitrisen Margareta ”Maggan” Nilsson som spelas av Josefin Neldén, som bär på flera hemligheter. För oss som sett trailern känner vi till en av dessa: Att hon dras till kvinnor, och att hon inleder en relation med servitrisen Lilly Lindström (Karin Franz Körlof).

QX träffade Josefin Neldén inför premiären.
– Jag hade hört på avvägar att det skulle spelas in en stor serie i Göteborg, så jag luskade ut vem som castade den. Så jag fick komma och provfilma, men för två helt andra roller, Sonja, och just Lilly. Men så kände jag att det är inte de rollerna jag ska göra, det är Maggan-rollen.

Josefin provfilmade och uppenbarligen var hennes känsla rätt: Rollen som Maggan blev hennes.
– När jag läste hennes historia såg jag allt framför mig, och det gjorde jag inte i de andra rollerna. Så där blev det så tydligt hur mycket jag kände för den här rollen.

Att låta Josefin beskriva Maggan är lättare sagt än gjort, då hon precis avslutat inspelningarna för säsong två, och serien har då följt karaktärerna i tre decennier. Maggan har såklart ändrats med tiden från efterkrigstiden in i sextiotalet.
– Men jag kan säga att hon har en tydlig känsla för rätt och fel. Hon har ett stort rättspatos, och engagerar sig för andra människor. I början är det många bitar som inte är på plats, trots att grunderna finns inom henne.

Att Maggan och Lilly inleder en relation ser vi som sagt redan i trailern. Kan man säga att Maggan är lesbisk?
– Mhm, det har jag tänkt från start. Så, jo, så är det…

Josefin beskriver mötet med sin tv-kärlek Lilly som ”love at first sight”.
– Karin och jag klickade väldigt bra redan första dagen. Hon är passionerad, otroligt smart och kärleksfull.

I nämnd trailer förekommer ju en passionerad kärleksscen mellan er, hur var det att spela in den?
– Vi ville att den skulle göras på samma premisser som alla andra kärleksscener i serien. Och det var en av de lättaste kärleksscener jag spelat in. Det var så raka och enkla rör innan: ”Finns det något som du inte vill att jag inte gör?” ”Nä”. Och så var det bara att gå in och göra den. När man tycker så mycket om varandra är det lätt att höja temperaturen på den känslan., då blir det inte så dramatiskt och allt flyter naturligt.

Inspelningarna av Vår tid är nu har pågått i nästan två år och varje säsong innehåller tio avsnitt. De första tio visas i höst i SVT1.
– Det har varit fantastiskt att jobba ihop under den här tiden för det är ovanligt att man lever med en roll så länge. Det har gjort att man hunnit med smekmånadsfasen och lärt känna en massa olika sidor av rollen.

Finns det några likheter mellan dig och Maggan?
– Ja, det tycker jag. Hon drivs av känslan i första hand och det kan jag relatera till. Eller så har hon blivit så eftersom jag format henne (skrattar).

Är du beredd på att bli Maggan med svenska folket?
– Nej (skrattar). Det är så svårt att föreställa sig hur det blir när serien väl börjar. Jag hoppas att folk kommer att tycka om den och se att den visserligen utspelar sig på 40-talet och framåt men frågorna som tas upp är väldigt aktuella, rasism, homofobi och utanförskap är lika aktuellt idag.