Redan under seriens gång spekulerades det om den tonårige artistens läggning, men det locket på under pågående serie. Nu väljer dock Joe McElderry att berätta hur det ligger till.
På sin hemsida skriver den före detta modellen till sina fans:
” De senaste veckorna har jag haft tid att reflektera över vem jag är. Jag har pratat med vänner och familj om det här , och det är väldigt viktigt för mig att nu även berätta för er, eftersom ni stöttat mig så fint hittills. Jag har verkligen fått stöd från er, och många av er har varit väldigt tydliga med att ni kommer att fortsätta att supporta mig vilken läggning jag än har. För mig är det viktigt att berätta för er först så att ni vet att det tidningarna nu skriver stämmer. Jag har alltså själv valt att berätta om min läggning. ”

För ett par veckor sedan hackade någon McElderrys twitterkonto och skrev där att Joe var gay och att det var ”tungt att leva i en lögn så många år”. Twitterkuppen gjorde förstås honom förbannad, men fick också honom att inse att det som skrevs var sant och att det som skrevs egentligen inte störde honom. Det var bara sättet det gjordes på som var jobbigt.
– Twitter-grejen fick mig att inse att jag var bög, och nu är jag reda att själv berätta det, säger McElderry till brittiska tidningen The Sun.

X-Factor är ett av Storbritanniens största tv-program och det överlägset mest populära underhållningsprogrammet. Det var i det här programmet som Alexandra Burke och Leona Lewis började sina karriärer, och de största artisterna uppträder alltid som mellanaktsunderhållning i programserien.
Precis som i Idol sjunger de tävlande covers av kända artisters låtar, men de olika programmens teman är tydligare och de tävlande tas ut i fyra olika grupper: Solotjejer, solokillar, grupper och ”de över-25”. De tävlande coachas sen av varsin domare under programseriens gång.
Nu ska programmet göras i amerikansk tappning, och många tippar att X-factor, precis som i Storbritannien, nu blir större än förlagan Idol. X-Factor finns just nu i alla de andra nordiska länderna, men i dagsläget finns inga planer för en svensk version.