Bröllopet blev en succé ändå. Över en halvmiljon på gatorna, och nog blev Stockholms vatten lite mera salt än sött efter att far och son, numera prins, Westling höll sina bejublade tal. För SVT:s hovreporter och roajlistonanist Roger Lundgren innebar lördagens bröllop ett av livets största ögonblick.

– Jag kommer att leva med de här minnena hela mitt liv. Det har varit en ynnest att få jobba så nära bröllopet. Det finaste minnet jag tar med mig är prins Daniels tal. Jag är en cyniker, men jag tror verkligen på kärlek när jag hör honom. Jag hörde att det satt en massa utländska reportrar på UD, hårda och härdade, och grät hela högen.

Roger Lundgren berättar att han från början var tänkt att bevaka bröllopet i TV4, men att han petades till förmån för Elisabeth Tarras-Wahlberg.

– Jag är glad att det blev som det blev. Det är SVT som givit folket bröllopet.

Sverige har känt av månader av kollektiv bröllopshets. Du själv har bott på Operans tak den senaste veckan. Det är över nu. Hur hanterar du din post-princess depression?
– Jag har inte hunnit smälta bröllopet än. Jag har jobbat dygnet runt i två veckor. Vi har skrivit historia i Sverige! Det här är första gången som en man av folket gift sig med en prinsessa, som en dag ska bli drottning. Det kommer att ta ett tag innan jag kan smälta det här. Idag åt jag lunch med Anita Ekberg, vilket lite är många bögars våta dröm. Det var en bra början.

Såväl efter som under sändningen fick du beröm av bland andra Kristian Luuk för din breda kunskap om kungligheter. Hur kan du vara så påläst, och fortfarande socialt kompetent?
– Jag behöver inte läsa på. Det är det här jag kan. Jag växte upp i Norrlands skogar, där heteronormen är väldigt stark. Jag kände mig utanför, något som jag senare förstått var på grund av min homosexualitet, och sökte tillflykt i sagans värld. Där började jag fascineras för kungligheter. Jag brevväxlade med Silvias föräldrar när jag var 13 år och skickade brev med Daim och Marabouchoklad till prins Charles älskarinna Camilla Parker Bowles när pressen kallade henne rotweiler och drake.

Du sökte dig till kungligheter för att du inte var som andra. I ett brev till QX redaktion står det att ”något totalt sett mer ärkebefästande av den i samhället rådande heteronormen än detta i lördags förevigade spektakel får man nog leta efter”. Hur ser du på det?
– … men ursäkta? Jag tycker att man i det här sammanhanget istället ska glädjas åt att två homosexuella par var inbjudna att delta i den här sagan, och att Peter Jöback fick valsa med sin Oskar på slottet.

Queen-off! Drottning Margrethe till vänster var vackrare än Jordaniens drottning Rania, tycker Roger Lundgren. Bilden är ett montage.

Appropå gäster, på förhand tippade du drottning Rania av Jordanien som bröllopets vackraste gäst, håller du fast vid det än?
– Rania såg ut som en fotomodell. Men vackrast var drottning Margrethe av Danmark. Hon var jävligt mäktig, 70 bast och med en klänning som en sagodrottning.

Hovets pressavdelning tiger, har du någon kvalificerad gissning om vart de åkt på smekmånad?
– Jag hoppas att de åkt någonstans där de får vara ensamma och att det inte finns någon bild i Aftonbladet i morgon där de ligger på någon strand på Mauritius. Jag tror visserligen att de åkt utomlands, men annars är det inte Victorias stil att ligga på en sandstrand i två veckor. Hon skulle nog lika gärna vandra kungsleden. Hon gillar att plocka svamp och trivs i skog och mark.

Vart tar du själv vägen?
– Hörrödu, nu kommer jag att vara sjuk ett tag. Jag har suttit uppe i kastvindarna på det där kalla jävla Operataket i en vecka. Sen är jag ledig resten av sommaren.

Läs mer:
Roger Lundgren listar Europas vackraste prinsar