Den andra semifinalen av ESC 2017 var en relativt öppen historia, det visste vi. Egentligen var det bara Rumänien, Ungern och Bulgarien som var gjutna finalister på förhand. Och visst, alla tre tog sig vidare.

Men Jesus vilka trista finalister som sen gick vidare:
Österrikes sköna snubbe med sin blaha-låt, Nederländernas självgoda tjejtrio, Danmarks självgoda wailfest, Norges menlösa radioskval, och som grädde på moset, den kroatiske homofoben med sin genompretentiösa egenduett. Ingen av dessa kommer att återfinnas i toppen på lördag, sanna mina ord. Eller okej, Danmark har i alla fall ett oerhört snygg framträdande och det kan ge en fin placering. Men låten är ju ett stort ”MEH”.

Däremot är jag lite glad att en del uptempo gick vidare. Israels hunkhit, Rumäniens rapjoddellåt och Belarus fartfyllda folklore höjer tempen rejält i programmet på lördag. Dessa låtar behövs så oerhört i ESC när så mycket är så ”duktigt” och allvarsamt. Festlåtarnas uttåg ur Eurovision är genomtrist.

Bulgarien gick också till final med sin svinstarke 17-årige sångare som verkligen levererade i ett superstiligt nummer signerat svenska Sacha Jean Baptiste. Gissar att det är låten som kommer gå snabbast upp i topp på  listorna i natt. Och den kommer att utmana om segern på lördag, sanna mina ord.

Den låt undertecknad sörjer mest i kväll är Estland. Ja, okej det kanske inte var det bästa numret (Koits stirr i kameran var väldigt märkligt…). Men fan vad Verona med sin TYDLIGT schlagriga refräng förtjänar att vara i final. Den skulle ha varit där, så är det bara. Lättrallare refränger i schlagerns tecken får för sjutton inte dö i Eurovision också. Morr.

Nåja, nu ser vi fram emot en spännande final där de främsta konkurrenterna som segern är Italien, Portugal och Bulgarien.
Sverige kommer inte vinna, men vi kommer absolut att vara topp10. Sjua?

 

 

Bulgarien
Belarus
Kroatien
Ungern
Danmark
Israel
Rumänien
Norge
Nederländerna
Österrike