Filmen om den unga modeassistenten Andrea som får jobb på presigefyllda magasinet Runway och där hunsas av djävulsbossen Miranda Priestly blev en stor succé när den kom sommaren 2008, och har spelat in 329 miljoner dollar på biograferna världen över. Här är tio kul fakta om filmen vi kan se om och om igen.

Saken är Oscar?
1. Meryl Streep erhöll sin fjortonde Oscarsnominering 2006 för rollen som modedraken Miranda Priestly. Anne Hathaway kammade noll detta år, men nominerades i huvudrollskategorin två år senare för dramat Rachels getting married. Och i år nominerades Meryl Streep igen (för Julie & Julia). Och det kan bli Hataways tur nästa år då hon spelar Parkinsonsjuk ung tjej mot Jake Gyllenhaal i filmen Love and other drugs . Den har nämligen redan Oscarsbuzz…

Fegt modefolk
2. Filmen som utspelar sig i modevärldens toppskick hade svårt att få kända designers och modeller att flimra förbi i filmen då filmens Miranda sades bygga på Vogues chefredaktörshäxa Anna Wintour. Ingen ville nämligen göra sig ovän med henne. Bland de som vågade riskera en Vogue-utfrysning fanns i alla fall supermodellerna Gisele Bündchen och Heidi Klum, samt klädskaparen Valentino. Valentino var förresten designern bakom den svarta klänningen Meryl bär under välgörenhetsgalan på museumet.

The Queen som The Priestly?
3. Det var inte helt givet att Meryl Streep skulle spela Miranda Priestly. Två namn som också nämndes tänkbara var Kim Basinger och Helen Mirren.

Smink? Nej tack!
4. Idén att Miranda inte skulle vara sminkad när hon berättar om sin skilsmässa var Meryls egen. Hon ville ge scenen autencitet och framställa Miranda lite orkeslös.

Djävulen BÄR Prada
5. Håll ögonen öppna och kolla vilket märke det är på väskan Miranda bär när hon gör entré i filmen: Prada, såklart…

Busybee
6. Emily Blunt som spelar den vassa assistenten Emily improviserade mycket under inspelningarna. Hon syns ofta i bakgrunden i olika kontorsscener, just för att de sken av att hon aldrig satt still. Dessutom, hennes kläder är ofta av designern Vivienne Westwood.

Författarecameo
7. Författaren som skrivit boken filmen är byggd på, Lauren Weisberger, dyker upp i en liten, liten cameoroll i filmen, som tvillingarnas nanny.

Dyraste klädkontot?
8. Klädmässigt sägs filmen vara en av de dyraste i historien och klädansvariga Patricia Fields gissar att hon använde plagg och accessoarer för närmare en miljon dollar. Alla plagg är av stora designers och var sprillans nya vid inspelningen. Meryl Streep var generös nog att se till att hela hennes garderob i filmen såldes för att ge pengar till välgörande ändamål när inspelningarna var över.

Location, Location, location
9. Sugen på att se byggnaden som föreställer Elias-Clark-kontoret där Runways lokaler skulle förställas ligga? Då kan vi berätta att byggnaden heter ”The McGraw-Hill Building” och ligger på Sixth Avenue. Där spelades exteriör och lobbyscenerna in.

Bögbristen
10. Det var en del skriverier på olika bögbloggar när filmen kom, då det är en rätt stor skillnad mellan boken och filmen när det gäller bögarna som jobbar på Runway. Bloggaren David Poland, som driver bloggen ”The Hot Button”, kallade filmen ”No Sex in the City” just för att bögarna inte alls får plats i filmen. Det homo som syns mest är Stanley Tuccis vars rollfigur Nigels sexualitet är inte uttalad i filmen så som den är i boken (även om Tucci spelar hyfsat fjollig och i en scen sneglar på en snygg kille). Dessutom är bögarna Jeffy och James, som är med i boken, helt borta i filmen.

Djävulen Bär Prada, TV4, 21.25