Nyligen berättade vi om Björn Elgerd och hans Transaktion – Om unga killar som säljer sex. Under Göteborg Film Festival är han aktuell med två kortfilmer. I den ena,  Vi skulle bli bra föräldrar spelar han själv huvudrollen, som killen som sålt sex för att kunna finansiera hans och pojkvännens dröm om att bli föräldrar.

Hur föddes idén till Vi skulle bli bra föräldrar?
– Jag hörde på nyheterna att fler unga killar än tjejer i Sverige nån gång har sålt sex. Och att var tionde man nån gång köpt sex. Statistiken chockade mig och jag undrade varför vi inte pratar mer om det. Samtidigt får jag mail från en okänd person som sett mig spela i Jonas Gardells Ömheten på stadsteatern i Stockholm. Han berömmer mig för min rolltolkning men undrar också om han skulle kunna få träffa mig och lukta i min rumpa. För 15 minuter skulle ja få 5000 kr. Tematiken kröp in under huden på mig. Jag började göra research och skriva. Fyra år senare har jag nu, samma månad, premiär på en teaterpjäs och en kortfilm om ämnet.

Om jag förstod trailern rätt så sålde ena mannen sex för att kunna finansiera barnskaffande, han jämför då sin partners nej till detta genom att säga att partner försöker äga honom…
– Erik ser hur hans pojkvän Marley går sönder av längtan efter barn. Erik tänker att han kan uppfylla drömmen genom att spara ihop pengar genom att sälja sex. Men när Marley får veta lämnar han Erik. Han tycker det är omoraliskt att handla med kroppar som varor. Jag vill berätta en historia om kärlek där du inte vet vem av killarnas sida du ska stå på när dom gör slut. För det är komplext. Det handlar om maktstrukturer kontra rätten att bestämma över din egen kopp. Jag vill belysa och hitta fler perspektiv. Hur talar vi om sexköp och värdgraviditet utan skam och förutfattade meningar?

Var det givet att du själv skulle spela huvudrollen?
– Jag kunde inte låta bli när jag väl skrivit en så komplex roll (skrattar). Det va min debut som regissör och manusförfattare, så att spela i filmen va nog det mest givna av allt, eftersom det är min hemmaplan. Men det är ju lite storhetsvansinne asså… skriva, regissera och spela.

Filmen har visats på en rad filmfestivaler, finns det en stor marknad för kortfilmer?
– Det finns många bra hbtq-filmfestivaler världen över. Korfilmen har hittills rullat på 25 festivaler och tagit mig till San Francisco, Hong Kong och Bilbao. Den har även vunnit pris för bästa kortfilm i Israel och Holland. Filmen kommer även släppas på dvd och streamingtjänster snart.

Berätta om din andra film, Lilla hora, som också har premiär på GIFF.
– I den spelar jag Johan som längtar efter nåt mer då han ligger med sin flickvän. Lilla hora är en intim och rolig film om att uttrycka sin sexuella längtan. Om hur närvarande samhällets normer kan vara i sängen fast det bara är dom två under täcket.

Vari ligger utmaningen med att jobba med kortfilm?
– Du måste på kort tid golva tittaren totalt. För när en kortfilm är riktigt jäkla bra, då är den bättre en långfilm. Att på 15 minuter berätta något så omvälvande att det inte försvinner ur din kropp, däri ligger konsten. Filmen ska fånga dig, få dig att garva och sen vända upp och ner på din världsbild. Den ska sätta igång hjärnan och få det att kännas i magen och hjärtat.

Vad har du gjort tidigare?
– Jag gjorde min debut på Kulturhuset Stadsteatern i Jonas Gardells pjäs Ömheten (Torka aldrig tårar utan handskar). Sen blev jag kvar där i 4 år och spelade allt i från Norén – till Birk i Ronja Rövardotter. Jag och Rikard Wolff blev nära vänner under arbetet med den ikoniska gay-komedin Arnold, översatt av Edward af Sillén, sedan jobbade vi även ihop under Karl Gerhard. Hösten -17 är jag tillbaka på Kulturhuset Stadsteatern i monologen Göra sig kvitt Eddy Bellegueule. Baserad på boken med samma namn, som handlar om Eddy som växer upp som bög på en liten ort och gör allt för att smälta in, och när det inte går, ta sig därifrån.

Senare i år är Björn Elgerd även aktuell med kortfilmen @janabringlove, en skräckis där en transtjej hämnas på en cid-kille. Håll utkik på qx.se framöver när visning finns inplanerad!

Tips på länkar till läsare vill veta mer om sex mot ersättning
PEGASUS – För dig som är 15-25 år, hbtq och har funderingar om sex mot ersättning. Här kan du chatta anonymt.

KAST – För dig som köper sexuella tjänster eller har funderingar kring sexköp

Instagram: bjornelgerd