Föreställningen ifrågasätter hur vi pratar om manlig prostitution och samhällets bild av säljare och köpare. Regissören Mattias Brunn berättar att den bygger på autentiska berättelser som samlats in genom intervjuer.
– Vi har valt att lägga lager av såväl fantasier som fakta och populärkulturella referenser. Men det viktiga för oss har varit att sätta de som sålt sex i fokus, att de som ständigt objektifieras och pratas om istället får tala själva.

När arbetet drog igång fick de snabbt höra att folk kommer bli arga hur de än gör, eftersom folk blir det när man tar i just det här ämnet.
– Det intresserade mig. Det här är ett ämne med inneboende statistik som jag själv aldrig hört tidigare, som dessutom många anser sig tycka väldigt mycket kring, men som våra sakkunniga sa ”oftast vet väldigt lite om”. Vi hoppas kunna belysa den där blinda fläcken, och prata om det.

Musiken är specialskriven av Tami T som gjorde signaturlåten till filmen Någonting måste gå sönder, vilket Brunn menar utgör en viktig del av föreställningen.
– Den är fragmentarisk med en bas av lugnt återberättande scener där flera röster får komma till tals genom Björn och Samuels kroppar. Sen brister de ut i infall, fantasier och ståndpunkter som vi läser genom dem.

Transaktion har premiär i Gävle imorgon på Gamla Katolska Kyrkan där de håller nio föreställningar för att sen bege sig ut på turné.
– Vi hoppas att folk kan se förbi det initiala ”det där berör ju inte mig” och komma och se en föreställning som just nu känns udda och exklusiv, säger Brunn.

Kör dina biljetter här!