Amanda Lepore – till vardags modell, showgirl och nattklubbsvärdinna i New York – säger till pressen att hon är hänförd över att få leda paraden på Australiens största hbt-festival och arrangörerna delar hennes glädje.

– Hon är det perfekta valet. Mardi Gras handlar om att öka synligheten för vårt community och Amandas stolthet över att vara en transsexuell ikon är själva sinnebilden för det målet, säger Michael Rolik, ordförande för Sydney New Mardi Gras, till Sydney Star Observer.

Amanda föddes som Armand i New Jersey 1967. När hon var elva år såg hon en tv-dokumentär om transsexualism och insåg att det var det hon var. Hon vägrade gå till skolan klädd som kille och blev därför avstängd och fick hemundervisning.

När Amanda var 15 började hon göra kläder till stripporna på en lokal klubb och lyckades samtidigt byta till sig hormoner av en transsexuell kompis som accepterade outfits som betalning. När hennes bröst började växa blev hon skickad till en psykolog som gav henne diagnosen transsexuell, och som 17-åring fick hon genomgå könskorrigering.

Idag är Amanda en inflytelserik ikon i New Yorks-klubbliv och som modell har hon varit ansiktet utåt för märken som MAC, Heatherette, Armani och Swatch. Hon har även försökt sig på skådespelaryrket och haft en kort karriär som sångerska.

I videon nedan sjunger Amanda Lepore sin låt Cotton Candy.