För 10 år sedan vann han Mr Gay Sweden. Sedan dess har han jobbat som artist i alla möjliga och omöjliga sammanhang. Nu har han släppt sin nya låt Welcome to my World som går att ladda ner på iTunes.

Jonas, du befinner dig just nu i Miami, vad har hänt närmsta tiden?
– Jag kom hit natten till nyårsafton och åkte direkt till ett utomhusgig, sedan firade jag nyår med mina inresta svenska vänner och kärleken. Innan det var jag i NYC i tio dagar där jag startade upp min intensiva promotionturné på New Yorks hetaste klubbar och betade av radiointervjuer och annan press. Releasefesten var på The Ritz i New York den 30 december.

Vart fortsätter turnén härnäst?
– Jag åker snart vidare till Los Angeles och Las Vegas, sedan avslutar jag där jag började, i New York.

Hur kom din nya låt till?

Jonas Hedqvist vann Mr Gay Sweden år 2000

Welcome to ny World är skriven av Emil Hellman och Peter Hägerås (Perelli m fl) som har gjort låten tillsammans med mig. Bakom projektets andra delar står idel grymma människor både på hemmaplan och i New York. Rolig kuriosa är att låten skrevs till Melodifestivalen förra året och dissades. Nästan på året ett år efteråt -samma dag som årets schlagerbidrag offentliggjordes – kom samtalet från USA med erbjudande om turnén där!

Hur skulle du beskriva låten?
– Den är en upplyftande danslåt som får dig att dansa, parta och bli hög på kärlek. Och självklart handlar den om rädsla… vilket gör den till en gaylåt också… eftersom de flesta gaykillar, mig själv inkluderad, alltid går runt och bär på någon sorts känslomässig störning som gör oss rädda för allt som skulle kunna vara bra i livet…

Den här rädslan, hur botar man den?
– Hmm… Sex? Droger? Rock n Roll?! Jag vet faktiskt inte. Ibland måste man lära sig leva med den… Jag menar, det finns så mycket att frukta i livet. Känslor, krig, HIV, miljöförstöring, kärlek, att bli sviken… Man är rädd för att vara ensam, samtidigt blir man totalt skräckslagen när man släpper in en annan människa eftersom man är så rädd för att bli sårad.

Om du ser till dig själv, som gay och rädd, vilken är din livsfilosofi för att hantera det?
– Jag tror att det är jävligt viktigt att ta vara på varje dag och leva fullt ut här och nu. Lev dina drömmar. Det är ok att bli sårad. Det är ok att göra bort sig. Det är det som gör livet… till livet. Spela huvudrollen i ditt eget liv istället för att bli en biroll i någon annans.

Hur kom det sig att det här samtalet om att släppa Welcome to my World kom just från USA?
– Efter att singeln Summer High hade uppmärksammats utomlands hade jag turen att börja jobba lite smått med den amerikanska grammyvinnaren Antonio Tahan (som jobbat med Ricky Martin och Celine Dion). Vi spelade in några låtar för Sony BMG men sen hände inget mer. Genom det projektet fick jag dock nya kontakter och på den vägen är det. Från ingenting så kom plötsligt erbjudandet om både en massa gig och skivsläpp – jag tvekade inte en sekund!

Vad händer när du har avslutat din USA-turné, kommer låten släppas i Sverige och blir det någon albumrelease?
– Vad som händer härnäst återstår att se. Planerad svensk release för Welcome to my world är februari 2010 och jag ska definitivt tillbaka till Sverige och jobba färdigt mitt svenska album samt göra några konserter i vår. Till sommaren är jag tillfrågad om ytterligare en säsong av Malmös Allsång i Parken som jag var konferencier för förra året men jag har ännu inte skrivit på kontraktet.

Blogg och hemsida: World of Jonah


Jonas Hedqvist vann Mr Gay Sweden år 2000

Jonah recenserad i utländsk press

”Jonah is all over the blogs across the world at the moment – and with good reason. The openly gay Swede is a much needed breath of fresh air. Unlike the other cookie cutter pop stars being churned out of Scandinavia, Jonah hasn’t had a personality bypass. He’s often loud, sometimes bitchy and always staggeringly honest. Oh and did I mention that he can sing!?”
/PopAdicts (Australia)

“In short we have grown tired of boy pop princes. They appear to be nothing more than pretenders to the throne as one Henry Tudor might say. I desire something bold, honest, kingly and commanding. Yes-I want a singer with balls. Pop balls if you wish! And that´s Jonah!” /DontStopThePop (UK)


Jonas Hedqvist vann Mr Gay Sweden år 2000

Fakta om Jonas

Jonas Hedqvist, eller ”Jonah” som han kallas på skiva, är uppvuxen i de djupaste Värmlandsskogarna, utbildad i Göteborg och Stockholm och har sedan dess arbetat som artist.

Året efter att ha röstats fram till Mr Gay Sweden 2000 släpptes Jonas första singel I am What I am som även utsågs till det årets Pridelåt.

Han har släppt fyra singlar med topplisteframgångar. Singeln Summer High uppmärksammades internationellt. Han har turnerat flitigt med andra artister och agerat programledare/konferencier för allt från Fröken Sverige till Homo-SM i karaoke och Mr Gay Sweden. Nu senast agerade Jonas programledare för Allsång I Parken, Malmös eget allsångsinferno.

Jonas har även medverkat i flertalet musikaler och setts i 20th Century Fox svenska turnéversion av filmen MoulinRouge och i krogshowen Jonas + Anna = Sant tillsammans med Anna Book.

Under hösten har Jonas arbetat på ett nytt svenskt albumprojekt och gjort en mindre re-unionturné med ovan nämnda Book.