HBT-föreningen vill utmana föreställningen om den förtryckta bög- och flataraben, och det gör man genom att gestalta den klassiska historien ”Tusen och en natt” som dramatisk dragshow.
– Vi är tre stycken dragqueens i initiativet,Daniella, Nancy och Alissa. Vi arbetar ju med att bygga broar mellan arabvärlden och det svenska samhället och samtidigt får man också med en gayanknytning. Tusen och en natt bygger på en sann historia om kung Shahrajar. Han hade flera konkubiner som dansade för honom och delade natten med honom. Nästa morgon dödade han dem. Slutligen köper han en till konkubin vid namnet, Shaharazad. Hon har förmågan att förföra honom med sin dans så att han inte lämnar henne och dödar fler konkubiner. Vi har dock gjort några ändringar, berättar Daniel, som gör en av dragqueenrollerna i egenskap av den fabulösa Daniella.
Hur vanligt är det med dragqueens i arabisk kultur?
– Det är inte så vanligt men det är klart att det finns. I arabvärlden finns det till exempel en stor dragqueen som heter Basem Fgali. Homosexualitet är fortfarande inte fullt accepterat i arabvärlden och då dragqueens oftast kopplas till att vara gay så kan det ibland kännas tufft för individen att vara det.
Vad har folk sagt när du berättat om att ni tolkar Tusen och en natt på det här sättet?
– Folk blir förvånade och förväntansfulla eftersom det här är första gången någon gör något sådant här i Sverige. Det kommer att bli en klassisk show och det är kul att det är en gayorganisation som har tagit på sig att göra något så stort. Tidigare har jag gjort dragshower på Södra teatern och folk går oftast hem med en trevlig upplevelse!
Uppdaterad 2021-01-05