– Jag trodde inte mina öron säger han till Daily Mirror.
Tv-showen har en regel som säger att publiken måste bestå av 50 procent män och 50 procent kvinnor, och därför får inte samkönade par köpa biljetter. Simon Reeves tycker att det verkar som regeln finns till för att programledaren Jeremy Clarkson ska slippa ha med homosexuella att göra. En taleskvinna för BBC tillbakavisar anklagelserna. Dock fälldes programledaren Jeremy Clarkson 2007 för ett uttalande där han beskrev en bil som ”a bit gay… very ginger beer”. ”Ginger beer” är en nätguide för hbt-kvinnor i Storbritannien.
QX motorredaktör Tommy Wahlström tycker att homofobianklagelserna verkar lite märkliga.
– Jag gillar ju Top Gear så jag väljer att tolka det som att någon försöker göra en hel boa av en enda liten fjäder. Det låter konstigt att enbart par av motsatt kön skulle få köpa biljetter. Jag gissar att det finns en hel del kompisgäng med straighta killar som vill gå på inspelningen av Top Gear tillsammans, säger han.
Hur homofob är motorbranschen?
– Inte särskilt. Mycket av arbetet i bilindustrin handlar om design, mode och marknadsföring. Områden som vanligen inte brukar räknas till de heterofila bastiljonen.
Vad har du för erfarenhet av sunkiga attityder i bilbranschen?
– Jag har varit öppen motorjournalist i snart tio år och har hittills inte stött på någon homofobi. Däremot kan det vara si och så med kvinnosynen i de internationella sammanhangen. Att det 2009 är acceptabelt att använda halvnakna småtjejer som modeller för få gubbarna att titta på nya bilar på en bilutställning är jävligt sunkigt!
Uppdaterad 2020-10-13