– Det är ännu friare än vad jag förväntat mig, och jag känner mig inte alls styrd eller placerad i något som jag inte vill göra. Man får ha åsikter om vad man vill och allt är väldigt proffsigt. Jag känner mig fri som fågeln även om jag jobbar med den här jätteproduktionen.
I Mariettes värld fanns först inga som helst tankar på att söka till Idol, men eftersom hon släppt en egen platta på eget bolag under namnet MaryJet så kände hon en trygghet musikaliskt och därför kunde hon gå in i Idol med självförtroende.
– Jag har ju spelat i coverband i över tio år och det är på något sätt det jag gör här också. Det är ju inga egna låtar här heller, så den där credden den struntar jag i.
Hittills är hon väldigt nöjd med de låtval hon gjort och tycker att hon presterat rätt bra. Bland de elva finalisterna har hon främst imponerats av två:
Reza hade jag ingen uppfattning om tidigare så henne föll jag för totalt. Och Rabih har också lyckats beröra mig på ett sätt som få gjort, hans sång har fått mig att gråta två gånger sedan vi startade.
Första gången jag träffade Mariette berättade hon för mig om sitt förhållande med flickvännen Alisa, och undrade lite grann hur mycket uppståndelse det skulle bli över att en av årets idoler var ihop med någon av samma kön. Men trots att en av kvällstidningarna drog stort på en bild av henne och flickvännen har hon sluppit ”Mariette kommer ut”-rubriker.
– De gjorde en stor grej på mig och Alisa, men det var en bra vinkel på det, om att hon är ett stöd för mig. Det är nog inte så intressant om man är så öppen och bekväm med det.
QX krönikör Sara Lövestam har bloggat om hur flator ute i Sverige gick bananas efter den första anblicken av Mariette under auditionturnén och det lär ha googlats vild på ordkombinationerna lesbisk och Mariette. Mariette skrattar när jag berättar om detta.
– Okej, så de misstänkte det? Nej, de orden har nog inte blivit sammansatta så mycket. Du var ju den första jag berättade det för i offentliga sammanhang.
Under tiden i Idol har Mariette fått ett gäng brud-fans som hör av sig och uttrycker sin beundran för henne. Både på MySpace, TV4:s egen Mariette-blogg och Facebook får hon beundrarbrev.
– Sen är det någon galning som vill gifta sig, men det är ju också rätt smickrande, skrattar hon och berättar att de erotiska novellerna som Idol-kollegan Eddie fått av fansen, lyser med sin frånvaro. Så skärpning, brudar!
Fanns det några problem kring komma-ut-processen?
– Ja, det är klart det fanns. Man måste först acceptera det själv innan man kan gå ut med det till någon annan, så visst har man levt i hemlighet några år. Men eftersom jag både haft pojkvänner och flickvänner så har jag kommit undan med min hemlighet. Men sen fanns ingen återvändo och jag blev tvungen att bli den jag är för att leva det liv jag ville leva.
Vad fick dig att ta steget?
– Det var för tre år sen när jag träffade Alisa. Bitarna föll på plats och jag kände att jag hade mognat. Jag behövde helt enkelt några år på mig att själv acceptera det, även om tankarna på tjejer alltid funnits där. Men klimatet kring mig har alltid varit bra, så problemet låg mer hos mig än hos andra.
Vad tycker du är sexigt?
– Ska jag hämta henne? (skrattar). När man hittar ”det där” tillsammans med en annan person, när man verkligen kan se kemin i den andras ögon. Just nu är det ju bara en som är sexig för mig så då måste jag ju koppla ihop det till henne. Kemin fanns där från början och det var verkligen kärlek vid första ögonkastet. Ingen hade piffat till sig på något sätt. Den ena hade nån gammal keps och den andra hade sliten hoodtröja, och det var på en grillkväll på Öland. Det var så mycket andra människor där men det fanns bara vi där och då. Det låter som en kliché men det är så häftigt att kärlek vid första ögonkastet verkligen existerar.
När tycker du själv att du är som sexigast?
– När jag är nyduschad och sitter mittemot min flickvän och käkar middag och dricker ett glas vin i sköna kläder.
Vilken kroppsdel är du mest nöjd med?
– Mina underarmar. Man får snygga underarmar av att spela gitarr (skrattar).
Vad inspirerar dig musikaliskt?
– Konst och livet i sig, vardagliga små detaljer. Men just nu är jag lite för lycklig för att skriva bra och svarta texter, jag svävar på små lyckomoln. Det känns som att något ska ligga och skava i tankarna för att man ska få till något riktigt bra.
MaryJet-plattan bjöd på mycket gitarrer och många stråkarrangemang i stora ljudlandskap, lite åt ambient-hållet. Det är ett soloprojekt där hon tar in musiker för liveframträdanden.
– Jag gör det jag vill göra och i och med att jag har eget bolag bestämmer jag allt från musiker och förpackning. Jag vill ha koll på allt, och lämnar inget åt slumpen.
Vid sidan av musiken samlar Mariette på gitarrer (hon har ett gäng hemma) och ser fram emot vintern och att få plocka fram snowboarden. Hon har ”säsongat” i franska Chamonix ett par vintrar och dagarna har fyllts av snowboardåkande och kvällarna innebar spelningar på after ski-ställen.
– Det var ganska härligt, men väldigt slitet. Efter en månad var man väldigt trött på alla AC/DC-låtar, skrattar hon.
Mariettes hår är ett hett diskussionsämne i vilket sällskap man än hamnar. Är det sexigt med dreads, eller lite snuskigt?
– Jag skaffade dem på salong för fem år sedan, och trivs jättebra. Jag tvättar håret precis lika ofta som alla andra. Varför ska man vara skitig?

Idol sänds på TV4 kl. 20.00 fredag.